7 Φεβρουαρίου, 2023

Στόχος η προστασία των κατοίκων των νησιών

Η παράτυπη μετανάστευση στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε στη Ρόδο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

Στη συνάντηση, που έγινε στο γραφείο του περιφερειάρχη, συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος των ΑνΕλ Τέρενς Κουίκ, η πολιτευτής Μαρία Αγγέλου και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος.

Στις κοινές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης που ακολούθησαν τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η πρόταση των των ΑνΕλ για το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης στα νησιά είναι «με τα κονδύλια της Frontex να φροντίσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, για την διάθεση μέσου για την άμεση μεταφορά εκείνων που θα παραβιάσουν τα σύνορα της χώρας» προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε εγκατάσταση θα οδηγήσει σε τεράστιο κύμα λαθρομεταναστών που θα δημιουργήσουν πρόβλημα και στον τουρισμό και στην εικόνα των νησιών μας».

Ιατρικές Υποδομές στα Νησιά

«Στα νησιά του Αιγαίου, μικρά και μεγάλα, δεν υπάρχουν οι ιατρικές υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες εξέτασης των μεταναστών και προστασίας του πληθυσμού. Δεν πρέπει, λοιπόν, να μένουν ούτε μια ώρα στα νησιά, αλλά άμεσα να μεταφέρονται σε τόπο όπου θα καλύπτονται τουλάχιστον οι ανάγκες ιατρικών εξετάσεων» εξήγησε ο πρόεδρος των ΑνΕλ και κατέληξε:

«Για μένα και τους συνεργάτες μου το γεγονός ότι κανένας πολιτικός χώρος δεν δηλώνει ευτυχής από την λειτουργία, μάς δείχνει ότι κρατάμε τις αποστάσεις που πρέπει, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Αυτό δείχνει ότι κάνουμε πολύ καλά τη δουλειά μας. Εμείς κρατάμε τον χαρακτήρα της παράταξης και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Στα θέματα τοποθετούμαστε αυτοτελώς και χωρίς δογματισμούς, είτε προς την μια πλευρά, είτε προς την άλλη».

Από την άλλη πλευρά , ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών κατά την άφιξή τους, με τρόπο που να προστατεύει τους ένστολους που έρχονται κατ’ αρχήν σε επαφή μαζί τους και, κατ’ επέκταση, τον πληθυσμό των νησιών.

“Αγκάθι” η παράτυπη μετανάστευση

«Για το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, ένα θέμα πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό και πάρα πολύ σημαντικό για μας και τα νησιά μας, από την πρώτη μέρα της θητείας μας αλλά και πριν ακόμη αναλάβουμε, έχω πει ότι στο θέμα της δημιουργίας κέντρου υποδοχής ήμασταν, είμαστε, παραμένουμε και θα παραμείνουμε αντίθετοι» τόνισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και προσέθεσε:

«Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολα αντιληπτό αυτό στον κόσμο. Δεν θα κουραστώ να το λέω ότι, ως Περιφέρεια, αλλά και εγώ προσωπικά, έχω τοποθετηθεί και εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη της διευκόλυνσης των ένστολων, των αρχών αυτού του τόπου -και αναφέρομαι στο Λιμενικό, στην Αστυνομία και στον Στρατό- για το 48ωρο της κράτησης και μόνο. Τίποτε άλλο.

Καταλαβαίνω και σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις, κατανοώ τις αγωνίες όλων, καταλαβαίνω ότι ο φόβος για αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στα νησιά μας είναι υπαρκτός, όμως θέλω να πω το εξής:

Η αγάπη για τα νησιά μας, για τον τόπο μας, από τι κινδυνεύουν τα νησιά μας, θα μου επιτρέψουν όλοι οι πολύ αγαπημένοι μου φίλοι να τους πως ότι είναι κάτι το οποίο ούτε εμείς διαπραγματευόμαστε, και δεν περιμένουμε σε αυτό το θέμα νουθεσία από πουθενά. Παραμένουμε στη διάθεση όλων να συνεργαστούμε στα θέματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε. Στα θέματα που διαφωνούμε, μπορούμε να τοποθετούμαστε παραγωγικά, ακόμη και μέσα από τη διαφωνία».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *