30 Ιανουαρίου, 2023

“Χαρτοπόλεμος” δηλώσεων και ανακοινώσεων για θέματα των ερασιτεχνών αλιέων.

Ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων (ΠΟΠΕΑ) κ. Βαγγέλης Βαμβακάρης εκτιμά ότι η διαφορετικές απόψεις, οι οποίες διατυπώνονται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Τσαυτάρη και την επίτροπο αλιείας της χώρας μας στην Ε.Ε κ. Μαρία Δαμανάκη ενδεχόμενα να δημιουργήσει προυποθέσεις για την βελτιώση των ευρωπαικών κανονισμών στα θέματα της αλιείας.  Παραθέτουμε την απαντητική επιστολή της κ. Δαμανάκη καθώς και επιστολή του κ. Βαμβακάρη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης , αναλυτικά οι επιστολές :

Κύριε Υπουργέ,

Πριν έξι μήνες, εσείς προσωπικά είχατε ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ απέναντι στην Διοίκηση της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ, ΟΤΙ ΑΜΕΣΑ, με Νομοθετική Ρύθμιση, παρόμοια της Κύπρου, θα επιτρεπόταν το δίχτυ στους ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ, τοποθετώντας τους σε μία νέα κατηγορία Επαγγελματιών Ψαράδων η οποία θα ονομάζεται ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

Υπενθυμίζω: Είχα προειδοποιήσει, ότι η Διεύθυνση Αλιείας επικαλούμενη δήθεν κανονισμούς της E.E. θα προσπαθήσει ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΣΑΣ όπως ανέκαθεν κάνει με τον εκάστοτε Υπουργό, εκμεταλλευόμενη ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ.

Δυστυχώς, όπως και οι προηγούμενοι Υπουργοί, έχουν εκτεθεί εξ αιτίας των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αλιείας, το ίδιο συνέβη και με εσάς. Το αναφέρω αυτό, γιατί κάθε φορά, οι εκάστοτε Υπουργοί μας απαντούν ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ (της 05-03-2013) σαν τη δική σας .

Επίσης, ο στενός σας συνεργάτης ιχθυολόγος για θέματα αλιείας κ. ΚΑΤΣΑΦΑΡΟΣ, μου είχε αναφέρει ψευδώς ότι η Επίτροπος Αλιείας της Ε.Ε. κ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ομοσπονδίας (παρά τα όσα είχε δηλώσει στην Ομοσπονδία η σύμβουλός της κ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ). Μετά λοιπόν από αυτά, με επιστολή μου στην κ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ, ζήτησα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις απόψεις της κ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ για να διαπιστώσω εγώ και οι Παραδοσιακοί Ερασιτέχνες Ψαράδες ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ: η κ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ή ΕΣΕΙΣ;

Μετά από επανειλημμένες επικοινωνίες που είχα στις Βρυξέλλες με συνεργάτες της κ. Δαμανάκη, η Επίτροπος απάντησε στην επιστολή μου. Και το περιεχόμενο αυτής της απάντησης αποδεικνύει ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΟΤΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΣΤΕ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ. Για του λόγου το αληθές, σας επισυνάπτω την επιστολή της κ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ που διαψεύδει εσάς και τους συνεργάτες σας.

Επειδή έχασα πλέον την εμπιστοσύνη μου, επικοινώνησα με την Διεύθυνση Αλιείας της Κύπρου για να ενημερωθώ αναλυτικά τι κριτήρια ισχύουν εκεί για την απόκτηση αυτών των αδειών, καθώς φοβάμαι ότι ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ συνεργάτες σας θα επινοήσουν κάποιο καινούργιο εμπόδιο.

Αμέσως μετά, ενημέρωσα τον κ. ΚΑΤΣΑΦΑΡΟ για όσα πληροφορήθηκα από τους αρμόδιους Υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αλιείας της Κύπρου. Το μόνο κριτήριο στην Κύπρο είναι ότι οι κάτοχοι αυτών των αδειών θα πρέπει για δύο χρόνια να έχουν ερασιτεχνική άδεια. Άρα δεν απαιτείται τίποτε άλλο και εδώ στην Ελλάδα, παρά μόνο η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΒΟΥΛΗΣΗ.

Όπως θα διαπιστώσατε κύριε Υπουργέ, αν είχατε λάβει σοβαρά υπ’ όψη όσα σας είχα αναφέρει στην συνάντηση που είχαμε, πρώτον ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΕΚΤΕΘΕΙ, και δεύτερον θα είχατε ικανοποιήσει με Νομοθετική Ρύθμιση το αίτημα χιλιάδων Νησιωτών Ερασιτεχνών Αλιέων. Εσείς όμως προτιμήσατε να εμπιστευτείτε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ.

Όπως επίσης σας είχα αναφέρει, και όπως κι εσείς είχατε συμφωνήσει, σήμερα λόγω ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ για τον ερασιτέχνη ψαρά που είναι συνταξιούχος ή μισθοσυντήρητος υπάλληλος, η αλιεία δεν είναι χόμπι αλλά μέσο βιοπορισμού.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΣΤΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Βαμβακάρη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης :

Κύριε Υπουργέ,

Μπορεί να είστε ένας πολύ καλός καθηγητής και επιστήμονας όσον αφορά τους κλάδους της Γενετικής, της Γονιδιωματικής και Βιοτεχνολογίας και των εφαρμογών στην Γεωργική Παραγωγή, αλλά στα θέματα αλιείας δεν διαθέτετε τις απαραίτητες γνώσεις. Αντίθετα εγώ, με την ταπεινή ιδιότητα του Προέδρου της ΠΟΠΕΑ , ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΜΑΙ ΣΕ ΠΡΥΤΑΝΗ!

Όπως θα έχετε λοιπόν διαπιστώσει τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας, ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ.

Είναι καιρός να καταλάβετε πλέον ότι πρέπει να πάψετε να εμφανίζεστε ως ΜΑΡΙΟΝΕΤΤΑ των ΑΣΧΕΤΩΝ Υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αλιείας και των συνεργατών του Υπουργείου σας.

Περιμένω εγγράφως να μου απαντήσετε, ότι σε διάστημα 3 μηνών το αργότερο, με Νομοθετική Ρύθμιση θα έχετε ικανοποιήσει το ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ.

Αν δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας, καλύτερα είναι να παραιτηθείτε από Υπουργός γιατί με τον τρόπο που πολιτεύεστε σήμερα, καταδικάζετε χιλιάδες νησιώτες παραδοσιακούς ερασιτέχνες ψαράδες.

Κλείνοντας, σας προειδοποιώ ότι σε περίπτωση που θα εξακολουθήσετε ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΤΕ θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να σας καταγγείλω στους τρεις Αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ που δείχνετε και για το ότι αντί να διοικείτε και να αποφασίζετε εσείς, αυτό το κάνουν οι υπάλληλοι και σύμβουλοι του Υπουργείου σας.

 

Με τιμή.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *