6 Φεβρουαρίου, 2023

Μήλος: Στην τελική ευθεία η υλοποίηση ΧΥΤΥ

Η Μήλος σε τροχιά βελτίωσης των υποδομών της, καθώς ένα μεγάλο έργο για το νησί είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί. Η κατασκευή ΧΥΤΥ και Μονάδας Κομποστοποίησης Βιοαποβλήτων.

Με αυτό το έργο η Μήλος αποκτά σύγχρονες υποδομές ασφαλούς υγειονομικής διάθεσης των αποβλήτων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3.104.677 €  και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.) χωρητικότητας τουλάχιστον 100.380 κ.μ. και διάρκειας ζωής τουλάχιστον 20 ετών, για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων/υπολειμμάτων του Δήμου Μήλου και την κατασκευή Μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού υλικού, δυναμικότητας 300tn/έτος.

Το έργο θα υλοποιηθεί στη θέση Άγιοι Θεόδωροι-Μπραντίνι, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση 64.768 τ.μ.

Η χρονική διάρκεια για την κατασκευή μαζί με την 6άμηνη δοκιμαστική λειτουργία, υπολογίζεται στους 19 μήνες.  Επίσης στο υπό δημοπράτηση έργο συμπεριλαμβάνεται και 3ετής λειτουργία του, με δικαίωμα προαίρεσης για  επιπλέον 3 έτη.

Ποια είναι τα οφέλη :

  • Η εξασφάλιση υποδομών ασφαλούς και υγειονομικής διάθεσης στο νησί της Μήλου.
  • Η μείωση των αποβλήτων του Δήμου Μήλου που θα πρέπει να οδηγηθούν προς ταφή λόγω της εφαρμογής των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων, της οικιακής κομποστοποίησης
  • Η βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου προς τους πολίτες, λόγω της εφαρμογής των προτεινόμενων δράσεων.

Όπως αναφέρει κύριος Χατζημάρκος στην προσωπική του σελίδα :

«Δέσμευση σημαίνει να δουλεύεις ακούραστα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Η Μήλος παίρνει σειρά για το κτίσιμο των περιβαλλοντικών υποδομών που έχει ανάγκη για να γυρίσει σελίδα. Όπως συμβαίνει σε όλα τα νησιά μας. Ο σχετικός διαγωνισμός για την κατασκευή ΧΥΤΥ και Μονάδας Κομποστοποίησης Βιοαποβλήτων στη Μήλο, ολοκληρώθηκε και περνάμε πλέον στην υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης για την έναρξη κατασκευής του έργου».

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *