23 Φεβρουαρίου, 2024

Η Μήλος μένει με ένα πλοίο !

Με ένα πλοίο μένει η ακτοπλοϊκή γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων, καθώς το πλοίο «ΑΝΕΜΟΣ» εκτελεί το τελευταίο του δρομολόγιο σήμερα Τετάρτη 10 Ιανουαρίου από Μήλο προς Πειραιά.

Όπως έχει αναφέρει  σε σχετικό δελτίο τύπου η ναυτιλιακή Aegean Sea Lines δρομολογεί το πλοίο της,  στη γραμμή Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα, αφήνοντας για αρκετό διάστημα τη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων.

«Όπου φτωχός κι η μοίρα του» αναφέρει η λαϊκή ρήση και  τα νησιά Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος και Σέριφος μένουν για το διάστημα  από 10 Ιανουαρίου  μέχρι  τέλος Φεβρουαρίου το αργότερο με ένα πλοίο.

Το Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ» που αντικαταστεί το πλοίο «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ», καλείται να τα βγάλει πέρα μόνο του για περίπου ένα μήνα. Στη συνέχεια, από 1η Φεβρουαρίου  μετά την ετήσια ακινησία του,  θα μπει στη γραμμή πάλι  το   Ε/Γ-Ο/Γ  «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» .

Ο χειμώνας στις Δυτικές Κυκλάδες δεν είναι «βαρύς» μόνο λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, είναι δύσκολος και λόγω των «φτωχών» σε αριθμό πλοίων και δρομολογίων από και προς τον Πειραιά.

Οι πολίτες των προαναφερόμενων νησιών, κυρίως για τη Σίφνο και τη Σέριφο που δεν έχουν ούτε αεροδρόμιο, είναι αναγκασμένοι να προσαρμοστούν στην κατάσταση αυτή μέχρι τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου περίπου, όπου δειλά-δειλά θα ξεκινήσουν και πάλι να πληθαίνουν τα πλοία, αλλά και τα δρομολόγια.

Οι Τοπικές Αρχές, παρά το γεγονός ότι έχουν στείλει επιστολές διαμαρτυρίας για να διορθωθεί η κατάσταση, παρόλα αυτά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Συνεχίζεται ο «μεσαίωνας» της ακτοπλοϊκής γραμμής των Δυτικών Κυκλάδων.

Κακά τα ψέματα, η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων νησιών, σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων όπως η Σύρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη κ.λπ. δεν είναι η ίδια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο ταχύτητες πολιτών. Εκείνη των σταθερά ικανοποιητικών συγκοινωνιών, κι εκείνη των …..παραμελημένων (ας μου επιτραπεί η έκφραση).

Δεν είναι μόνο το θέμα ανασφάλειας που αισθάνονται οι κάτοικοι των Δυτικών Κυκλάδων, αλλά λόγω των λίγων ακτοπλοϊκών δρομολογίων και πλοίων την περίοδο του χειμώνα, επιπλέον υπάρχει και θέμα αποξένωσης που αισθάνονται, με αποτέλεσμα οι νέοι κυρίως να ξενιτεύονται από τα εν λόγω νησιά, καθώς προσανατολίζονται να «χτίσουν» το μέλλον τους στην Αττική, ή σε άλλες χερσαίες πόλεις και περιοχές.

Τα νησιά μας, τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, δεν είναι μόνον παραλίες, αξιοθέατα και όμορφοι τόποι όπου μπορεί κάποιος να περάσει μερικές μέρες τις καλοκαιρινές του διακοπές. Πάνω σ’ αυτά υπάρχουν άνθρωποι που ζουν όλο τον χρόνο κι έχουν τις ίδιες και ίσως περισσότερες ανάγκες με τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν επαρκή συγκοινωνία.

Προστιθέμενο πρόβλημα στα ανωτέρω είναι φυσικά και η ακρίβεια που βιώνει ο πολίτης των προαναφερόμενων νησιών ακτοπλοϊκά εισιτήρια (και όχι μόνον).

Θα πρέπει οι φορείς να επανέλθουν και να επιμείνουν στο πρόβλημα, μήπως και επιτέλους βρεθεί μια ουσιαστική και μόνιμη λύση.

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή