6 Φεβρουαρίου, 2023

Καιρός – Μαρουσάκης: Καταιγίδες και χιόνια – Πότε έρχεται βαρυχειμωνιά

Αλλάζει από το απόγευμα της Δευτέρας το σκηνικό του καιρού με μίνι κακοκαιρία να έρχεται να πλήξει τη χώρα – Πότε αναμένεται βαρυχειμωνιά σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Καλοκαιρία τέλος σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, καθώς ο καιρός θα αρχίσει να θυμίζει κάτι από χειμώνα, ωστόσο, όλος ο Γενάρης, θα κυμανθεί σε επίπεδα φθινοπώρου. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ενδέχεται να έρθει βαρυχειμωνιά τον Φεβρουάριο. Μέχρι τότε πάντως, θα περάσει μια σύντομη κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές – καταιγίδες αλλά και τους ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη. Δεν θα απουσιάζουν δε και τα χιόνια από ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Το σύντομο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη χώρα από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Η ανάρτηση Μαρουσάκη για τον καιρό

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, «τα μακροπρόθεσμα μοντέλα που τρέχουμε στον τηλεοπτικό μας σταθμό δεν δίνουν αξιόλογο χειμωνιάτικο σκηνικό μέχρι και το τέλος του μήνα. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην έντονη κινητικότητα των βαρομετρικών χαμηλών στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και σαφώς συνδέεται με τις έντονες – ακραίες καιρικές καταστάσεις που βιώνει τελευταία η βόρεια Αμερική. Αυτή η ροή των πλανητικών κυμάτων Rossby δεν επιτρέπει στο ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών να ανέβει σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προκειμένου με τη σειρά του να κατεβάσει τον πολικό αέρα νοτιότερα.

Η όλη αυτή ροή εμποδίζει και το ατμοσφαιρικό βουνό της Σιβηρίας να κινηθεί δυτικότερα και νοτιότερα. Επομένως μέχρι και το τέλος του μήνα δεν θα πρέπει να περιμένουμε αξιόλογο και κυρίως με διάρκεια κρύο. Κάποιες “φωτοβολίδες” κρύου ίσως τις δούμε χωρίς όμως να είναι σε θέση να διαμορφώσουν ένα οργανωμένο χειμωνιάτικο σκηνικό.

Η εξέλιξη που περιγράψαμε παραπάνω ενδέχεται να οδηγήσει σε βαρυχειμωνιά τον Φεβρουάριο χωρίς όμως να έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για να προβούμε σε βαθύτερες αναλύσεις. Προφανώς αυτή η έντονη δυτική ροή ή αλλιώς ζωνική κυκλοφορία θα λάβει κάποια στιγμή τέλος ή θα εξασθενίσει αρκετά δίνοντας την ευκαιρία στα ατμοσφαιρικά βουνά να κινηθούν πιο βόρεια για να κατεβάσουν το ψύχος.

Εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο που ακόμη φαντάζει πολύ μακρινό για να βγει σαν μια εκτίμηση, η εμπειρία όμως οδηγεί προς τα εκεί».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *