23 Φεβρουαρίου, 2024

Έρχονται τέσσερα νέα προγράμματα «εξοικονομώ»

Τέσσερα νέα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να προκηρυχθούν εντός Ιανουαρίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Πρόκειται για το «Εξοικονομώ- Επιχειρώ», το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις και το «Εξοικονομώ» για κατοικίες. 

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω» 

Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτείται το 40% των δαπανών έως 10.000 ευρώ για την αναβάθμιση κατοικιών που έχουν δηλωθεί κενές τα τελευταία 3 χρόνια, με τους ωφελούμενους να είναι υποχρεωμένοι μετά την ανακαίνιση να προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών.
Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. 

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να αλλάξουν ή να εγκαταστήσουν στο σπίτι τους με το πρόγραμμα Εξοικονομώ Ενοικιάζω: 

 • Κουφώματα
  • Θερμομόνωση
  • Συστήματα θέρμανσης – ψύξης
  • Μπάνιο
  • Κουζίνα
  • Ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις
  • Πατώματα 

«Εξοικονομώ- Επιχειρώ» 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών και του τουρισμού. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τρεις κλάδους. 

Τα ποσοστά ενίσχυσης ορίζονται σε 40% των επιλέξιμων δαπανών για τις μεσαίες επιχειρήσεις και σε 50% για τις μικρές και τις πολύ μικρές. 

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 20.000-250.000 ευρώ για τον κάδο του τουρισμού και από 40.000-50.000 ευρώ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες. 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να έχουν συσταθεί με επιλέξιμο για για τη δράση ΚΑΔ μέχρι 31/12/2020, να έχουν κλείσει πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης τουλάχιστον δύο διαχειριστικές χρήσης 12μηνης διάρκειας και να μην έχουν χαρακτηριστεί προβληματικές. 

Νέο «εξοικονομώ» για κατοικίες 

Έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ ετησίως θα έχει κάθε φορολογούμενος ο οποίος από το 2024 θα προχωρήσει στην εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης και λειτουργικής αναβάθμισης, είτε της κύριας είτε δευτερεύουσας κατοικίας, είτε οποιαδήποτε άλλου κτιρίου έχει στην κατοχή του. 

Ωστόσο, καθορίζεται πως η εκπίπτουσα δαπάνη για τις αγορές υλικών δεν θα επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη του 1/3 της δαπάνης για την εκτέλεση εργασιών. 

Πηγή: aftodioikisi.gr 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή