Χαμηλές πτήσεις για το αεροδρόμιο της Μήλου

Ο Βασίλης Παπικινός με την επιστολή που ακολουθεί , εκθέτει τις απόψεις του για το θέμα της πραγματικής ανάπτυξης της Μήλου,που περνά μέσα από την ριζική βελτίωση του αεροδρομίου του νησιού.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκύψει μεγάλο θέμα με την υπολειτουργία του αεροδρομίου Μήλου λόγω των συνεχόμενων ματαιώσεων πτήσεων, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που όμως κυρία αιτία έχουν την κατεύθυνση – υπάρχουσα θέση του αεροδιάδρομου του νησιού.
Όντας τουριστικός επιχειρηματίας της Μήλου αλλά και μόνιμος κάτοικος του νησιού πολλάκις έχω γράψει, φωνάξει, διαμαρτυρηθεί καυστικά πολλές φορές ,την υφιστάμενη κατάσταση. Μια κατάσταση που μόλις πριν λίγες ώρες ανακάλυψαν και πολλοί άλλοι και άρχισαν να μιλούν για το μαύρο χάλι του κτηρίου και των υποδομών του,όταν τα παιδιά ΗΡΩΕΣ για μένα που εργάζονται μέσα σε αυτό το επισημαίνουν χρόνια τώρα. Και φυσικά ούτε οι υπάλληλοι του αεροδρομίου ούτε οι εταιρείες που πετάνε στη Μήλο φταίνε για αυτό.
“Μεθυσμένοι” ,συνεπαρμένοι και εκστασιασμένοι όλοι από την “εντυπωσιακή” πορεία του τουρισμού της Μήλου μας τα τελευταία χρόνια, χτυπούσαν παλαμάκια και έγραφαν διθυράμβους για την “αλματώδη” ανάπτυξη του αεροδρομίου της Μήλου με τις πολλές πτήσεις .Αλήθεια έχει μπει κανείς στον κόπο να δει το πτητικό πρόγραμμα των εταιρειών για Νάξο και Πάρο,νησιά συγκρίσιμα με το δικό μας; Φυσικά δεν μιλάμε για Μύκονο Σαντορίνη !
Ακόμη και τότε μουρμούραγα και βλέποντας την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων να έρχεται , αφού δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κανόνα το αεροδρόμιο που επιτάσσει επενδύσεις και καλυτερεύσεις για βελτιστοποίηση του αεροπορικού προϊόντος του νησιού κάποιοι φίλοι, “φίλοι” και εχθροί με χλεύαζαν και με έλεγαν γραφικό. Να μου πεις τα ίδια έλεγαν όταν γκρίνιαζα και για την μαρίνα (ο θεός να την κάνει) στον Αδάμαντα και τώρα με κατεβασμένα κεφάλια ψελλίζουν ότι είχα δίκιο (και αυτό επειδή άλλαξε η διαχείριση και όχι γιατί το πιστεύουν)
Οι συνεχόμενες ματαιώσεις ακόμη και με 7 μποφόρ λόγω κακής θέσης του αεροδιάδρομου τώρα το χειμώνα, έχουν δυσαρεστήσει τον κόσμο αλλά και κάποιους επιχειρηματίες του νησιού οι οποίοι όμως το καλοκαίρι αν και ματαιώνονται οι πτήσεις την περίοδο των μελτεμιών, με δεδομένη την παρουσία καραβιών και ταχύπλοων δεν μιλάνε για υπολειτουργία του αεροδρομίου απλούστατα γιατί έχει, δεν έχει αέρα, οι πελάτες θα έρθουν. Την παράμετρο γελοιοποίησης και απαξίωσης του αεροδρομίου δεν την εξετάζει κανείς, εκτός από τους εργαζόμενους (ήρωες για μένα) που γίνονται δέκτες θυμού,βρισίματος, και εντάσεων από τους ατυχείς ταξιδιώτες που δεν γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πτήσεων ακυρώνεται !
Τα παιδιά στο αεροδρόμιο  διαμαρτύρονται για σπασμένο δάπεδο, για θερμαντικά-ψυκτικά σώματα που δεν λειτουργούν,για υποστελέχωση και ΚΑΝΕΙΣ δεν νοιάζεται… Όταν η κατάσταση φτάσει στο τέρμα, όπως συμβαίνει με σκουπίδια, βιολογικό θα έχουμε ακόμη μια βόμβα στα χέρια έτοιμη να σκάσει. Αλλά είπαμε όσο οι δείκτες ανεβαίνουν και χαιρόμαστε παίρνουμε μια σκούπα και σκουπίζουμε τα σκουπίδια κάτω από το τεράστιο χαλί για να τα κρύψουμε να μην φαίνονται, κάνουμε τον σταυρό μας σαν καλοί χριστιανοί, κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και λέμε φτου σου λεβέντη μου και προχωράμε την μέρα μας ευχαριστημένοι που επιτελέσαμε έργο..
Λοιπόν το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο για το αεροδρόμιο της Μήλου, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους που σκουπίζουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, είτε ακούγεται σκληρό είτε θα χαρακτηριστώ για ακόμη μια φορά γραφικός. Όσο δεν υπάρχουν οι ψίθυροι για το τι έγινε ή δεν έγινε πριν πολλά χρόνια με το χαμένο μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο, για το ποιος έκανε ή δεν έκανε ,ο-οι προηγούμενοι φταίνε δεν φταίνε κλπ, δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Αν πάλι πούμε υπομονή σε 2 μήνες μπαίνει καλοκαίρι απλά αυτοτιμωρούμαστε και γινόμαστε συνένοχοι στο επερχόμενο και προδιαγεγραμμένο τέλος ενός αεροδρομίου.
Χθες βράδυ έτυχε να συντρώω σε εστιατόριο της Αθήνας, με ένα πολύ σημαντικό τουριστικό επιχειρηματία και παράγοντα της Σαντορίνης. Η πρώτη κουβέντα του προς εμένα ήταν “ευχαριστούμε τη Μήλο που είναι υπεύθυνη για την τουριστική ανάπτυξη της Σαντορίνης” .Όταν τον ρώτησα με πολύ απορία τι εννοεί μου απάντησε ότι η Μήλος κατ’ αυτόν είναι το ομορφότερο νησί των Κυκλάδων και όταν πάλι με μεγαλύτερη απορία ρώτησα και τι σχέση έχει αυτό με την τεράστια ανάπτυξη της Σαντορίνης, μου απάντησε “μα αν δεν ήσασταν εσείς οι Μήλιοι να αρνηθείτε όταν σας πρότειναν κατασκευή Νατοϊκού αεροδρομίου αυτό δεν θα χε κατασκευαστεί στη Θήρα” .Ομολογώ ότι έμεινα να τον κοιτάζω για αρκετές στιγμές χωρίς να έχω κάτι να του πω, αφού αγνοούσα το γεγονός .Είναι ώρα ο καθένας μας να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί, ο δήμος την δική του,η Περιφέρεια την δική της ,οι βουλευτές του νομού την δική τους ,οι σύλλογοι του νησιού την δική τους και οι πολίτες την δική τους..
Ας κινητοποιηθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ επιτέλους μήπως καταφέρουμε να επανεκκινήσουμε το αεροδρόμιο και το βάλουμε σε τροχιά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ανάπτυξης και ανόδου .
Ευχαριστώ για την φιλοξενία για ακόμη μια φορά.
Y.Γ.”Να αγαπάς την ευθύνη,να λες ΕΓΩ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί εγώ φταίω..” Νίκος Καζαντζάκης

 

SHARE