23 Φεβρουαρίου, 2024

Τσουχτερά τα πρόστιμα για την παραβίαση των MyData

Tσουχτερά παραμένουν τα πρόστιμα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν ή διαβιβάζουν εκπρόθεσμα στην πλατφόρμα myData τα δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδά τους ,παρά τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του φορολογικού νομοσχεδίου. 

Το «κούρεμα» των 100.000 ευρώ 

Αν και στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αφαιρέθηκε η πρόβλεψη για  επιβολή  προστίμων έως και 100.000 ευρώ το χρόνο για όσους δεν αποστέλλουν αποδείξεις και τιμολόγια στην εφαρμογή myData, τα πρόστιμα εξακολουθούν να είναι τιμωρητικά για τους επαγγελματίες. 

Στο νομοσχέδιο παραμένει και η διάταξη σύμφωνα με την οποία η ΑΑΔΕ  μπορεί να δίδει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των επιχειρήσεων που υποτροπιάζουν και δεν διαβιβάζουν στοιχεία εντός των καθορισμένων προθεσμιών. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα πρόστιμα διαμορφώνονται ακολούθως: 

  • στην περίπτωση που ο εκδότης, δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης τίτλων κτήσεως και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων, το πρόστιμο που επιβάλλεται ισούται με το 10% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 € σε ημερήσια βάση
  • αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων για σκοπούς προσδιορισμού του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος ή δεν διαβιβάσει, ως εκδότης τιμολογήσεως ή ως λήπτης αυτοτιμολογησης  ,χαρακτηρισμούς δεδομένων εσόδων, με αποτέλεσμα οι χαρακτηρισμοί αυτοί να μην περιληφθούν στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, επιβάλλεται πρόστιμο 250 € ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος. Εάν πρόκειται για υπόχρεο τηρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 € ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση.
  • αν ο εκδότης διαβιβάσει σύνοψη εκδοθέντος παραστατικού, μετά από διαβίβαση παραλείψης ή απόκλισης  από τον λήπτη, εφόσον η αρχική διαβιβασθείσα αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, το πρόστιμο ανέρχεται στο 5% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου,
  • αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακινήσεως επιβάλλεται πρόστιμο 100 € για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 € σε ημερήσια βάση και τις 20.000 € ανά φορολογικό έτος
  • αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά εισπράξεως , επιστροφής ή παραγγελίας, το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 € για κάθε παράβαση μη διαβιβάσεως .
  • Δεν επιβάλλεται πρόστιμο αν το παραστατικό εσόδου με το οποίο τα λοιπά παραστατικά είσπραξης συσχετίζονται έχει εκδοθεί προ κάθε φορολογικού ελέγχου.
  • Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.
  • Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται, χωρίς να υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια ανά φορολογικό έτος. 

Στο νομοσχέδιο παραμένει και η διάταξη που προβλέπει ότι η  ΑΑΔΕ μπορεί να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των επιχειρήσεων που κατ’ επανάληψη δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στα MyDATA.Oπως αναφέρεται η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να δημοσιοποιεί τα στοιχεία όσων υποτροπιάζουν. 

Σίσσυ Σταυροπιερράκου 

Πηγή imerisia.gr 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή