23 Φεβρουαρίου, 2024

Τρία υπουργεία σχεδιάζουν την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού

Με το βλέμμα της κεντρικής διοίκησης ξεκάθαρα προσανατολισμένο στον τομέα του τουρισμού, η σύμπραξη τριών Υπουργείων για την ισχυροποίηση του αλιευτικού τουρισμού, επιβεβαιώνει ότι οι ελπίδες για ανάκαμψη και έξοδο από την ύφεση έχουν επικεντρωθεί εκεί.

Την περασμένη εβδομάδα τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ναυτιλίας & Αιγαίου και Τουρισμού, προχώρησαν σε σύμπραξη με στόχο την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού στη χώρα και ειδικά την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που τον διέπει.

Στόχος της σύμπραξης και της συνεργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων στον κλάδο αυτόν, είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των ελλήνων αλιέων, η ενίσχυση των θέσεων εργασίας σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, με γνώμονα την αειφόρο διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων, τη διάδοση της οικολογικής συνείδησης και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα τρία Υπουργεία, βούληση των οποίων φαίνεται να είναι η δραστηριότητα του αλιευτικού τουρισμού να διενεργείται στο πλαίσιο της διάδοσης της οικολογικής συνείδησης και της αειφόρου ανάπτυξης του θαλασσίου περιβάλλοντος, στο νέο θεσμικό πλαίσιο που οδεύει προς απλοποίηση προβλέπεται ότι οι τουρίστες που θα επιβαίνουν σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, θα ασκούν τις τεχνικές της αλιείας ως ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, με στόχο τα έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή, να εισφέρονται υπέρ των αλιέων.

Η σύμπραξη αναμένεται να βασιστεί σε δράσεις μέσω του Άξονα 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, που περιλαμβάνει τα Τοπικά Προγράμματα Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών (Leader Αλιείας), με έμφαση στον οικοτουρισμό, τον αλιευτικό, θαλάσσιο και καταδυτικό τουρισμό και γενικότερα τον τουρισμό της υπαίθρου.

Την ίδια ώρα, πάντως, τα γιγαντωμένα προβλήματα του εγχώριου αλιευτικού δυναμικού της χώρας, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, δεν έχουν επιλυθεί και σίγουρα αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδρασή τους στις κυβερνητικές προθέσεις.

Πηγή : koinignomi.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή