15 Μαρτίου, 2025

Το ΣτΕ αποφασίζει για το έργο στα Πολλώνια – Τι υποστηρίζει ο μηχανικός Πέτρος Ηλιάκης

Tις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στο οποίο προσέφυγαν 102 πολίτες , κάτοικοι των Πολλωνίων, οι οποίοι αντιτίθενται με την δημιουργία λιμενικής εγκατάστασης στην περιοχή Πολυχρόνη με προοπτική να προσεγγίζουν σκάφη, πέραν του ferry boat Πολλωνίων – Ψάθης, ταχύπλοα και συμβατικά επιβατικά. Οι προσφεύγοντες ζητούν από το ΣτΕ σε πρώτη φάση την αναστολή εκτέλεσης του έργου και τελικά  στην ακύρωση του. Η προσφυγή η οποία έχει γίνει από νομικό γραφείο της Αθήνας μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι ένα λιμάνι με τις προδιαγραφές που περιλαμβάνονται στην μελέτη θα αλλοιώσει την παραλιακή ζώνη των Πολλωνίων και η λειτουργία λιμανιού θα μετατρέψει τον χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.

Πριν λίγες ώρες ο μηχανικός κ. Πέτρος Ηλιακής περιφερειακός σύμβουλος Μήλου και επί μακρά σειρά ετών μηχανικός του επαρχείου Μήλου έδωσε στη δημοσιότητα τις απόψεις του για το έργο :

«Αρχές Αυγούστου, κατατέθηκαν στο ΣτΕ από αριθμό συμπατριωτών μας  προσφυγές με 102 υπογραφές, τόσο για την αναστολή, όσο και την ακύρωση του έργου στην σκάλα Πολυχρόνη. Οι υπογράφοντες, δηλώνουν σχεδόν όλοι μόνιμοι κάτοικοι Πολλωνίων Μήλου, πράγμα αναληθές για τους περισσότερους, που επικαλούνται έννομο συμφέρον. Πέραν τούτου,  καθένας έχει  το δικαίωμα της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά και της νόμιμης διαμαρτυρίας του και κάθε άποψη που εκφράζεται λαμβάνεται υπόψη, εξετάζεται, κατ αρχήν  θεωρείται ιερή και εφόσον είναι λογική και ορθή, γίνεται σεβαστή και υιοθετείται. Πρέπον βέβαια είναι οι διαφορετικές απόψεις να εκφράζονται έγκαιρα και όχι προ τετελεσμένων γεγονότων που δημιουργούν τεράστια προβλήματα και επιφέρουν  δυσβάσταχτο κόστος οικονομικό και κοινωνικό.

Δυστυχώς, το παρελθόν έχει δείξει ότι στην Μήλο, κανένα έργο υποδομής δεν έμεινε στο απυρόβλητο, για όλα υπήρξαν αντιδράσεις και προσφυγές και όπως αποδείχθηκε περίτρανα, οι προσφεύγοντες από άγνοια ή/και εμπάθεια ή για εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων και άγνωστων σε μας, αντέδρασαν ενάντια στο πραγματικό συμφέρον τους. Παραδείγματα, η ανάπλαση του λιμένα του Αδάμαντα που υλοποιήθηκε και το νέο, μεγάλο και σωστό αεροδρόμιο που χάθηκε.

Πριν μπούμε στο θέμα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ΤΙΠΟΤΑ στην ζωή δεν είναι ΔΩΡΕΑΝ. Για όλα τα πράγματα για να πάρουμε κάτι, δίνουμε κάτι άλλο. Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στο περιβάλλον, όποιες και αν είναι αυτές, επιφέρουν αλλοιώσεις  στην φυσική κατάσταση και στην χρήση της γης.

Για να αντιμετωπισθούν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύπτουν, η Πολιτεία θέσπισε Νόμους και κανόνες, η τήρηση των οποίων ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις και μεγιστοποιεί το κοινό  όφελος.

Σχετικά βήματα για την κατασκευή έργων υποδομών, είναι τα παρακάτω:

1-Αναγνώριση από την τοπική κοινωνία της ανάγκης κατασκευής του συγκεκριμένου έργου.

2-Λήψη απόφασης του αρμοδίου οργάνου,(Δημοτικό Συμβούλιο, Περιφερειακό Συμβούλιο κλπ).

3-Εκπόνηση αρχικής μελέτης και επισημοποίηση της.

4-Σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), δημόσια διαβούλευση, έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και έκδοση Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

5-Τελική μελέτη έργου (οριστική μελέτη-μελέτη εφαρμογής).

6-Εξασφάλιση οικονομικών πόρων και ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

7-Επιλογή κατασκευαστή (αναδόχου) με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες.

8-Σύμβαση, χρονοδιάγραμμα, επίβλεψη του έργου, σταδιακές πληρωμές με την παραλαβή εκτελεσμένων και σωστών εργασιών, περαίωση των εργασιών, παράδοση σε χρήση του έργου, περίοδος εγγύησης, παραλαβή του έργου.

Με τον τρόπο αυτό, αξιοποιούνται τα χρήματα του Ελληνικού λαού και βοηθούν στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής και συμβάλλοντας στον αγώνα της επιβίωσης.

 

Για το λιμενικό μας έργο:

 

            1-Το έργο αυτό ζητήθηκε επιτακτικά μέχρι σήμερα από τους κατοίκους της Μήλου, σε βάθος χρόνου 25-30 ετών.

2- Λήφθηκαν αποφάσεις Δημοτικού και Νομαρχιακού Συμβουλίου.

3-Εκπονήθηκαν οι σχετικές μελέτες και εγκρίθηκαν αρμόδια.

4-Συντάχθηκε ΜΠΕ, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και έγινε αποδεκτή. Εκδόθηκε ΑΕΠΟ. Άρα το έργο το επιθυμούν 4.500 κάτοικοι της Μήλου, κατά πολύ περισσότεροι των 102 που αντιδρούν.

5-Συντάχθηκε η τελική μελέτη.

6- Το έργο εντάχθηκε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.

7-Δημοπρατήθηκε και καθορίσθηκε ο Ανάδοχος του έργου.

8-Υπογράφηκε η σύμβαση, συντάχθηκε το χρονοδιάγραμμα, ορίσθηκαν οι επιβλέποντες και άρχισε η κατασκευή του.

 

Πριν καν αρχίσουν οι εργασίες, ξεκίνησαν τα βιολιά. ¨Όχι θα μας ενοχλεί η σκόνη και ο θόρυβος, θα χάσουμε τους πελάτες μας, θα καταστραφούμε!

Συγκεντρωθήκαμε κάποιες φορές, τα συζητήσαμε, αναγνωρίσαμε την αγωνία των ¨θιγομένων¨, τους διαβεβαιώσαμε ότι θα σταματήσουμε από τα μέσα Ιουλίου και όλο τον Αύγουστο. Παρόλα αυτά σταματήσαμε υποχρεωτικά εξ αιτίας ασαφούς διάταξης της ΑΕΠΟ, της σχετικής με το θέρος και την λήψη θαλασσίων λουτρών, την 1η Ιουνίου. (Από σχετικό δημοσίευμα εγκαινίων, η καντίνα ¨Για μπανάκι¨ λειτούργησε την 14 Ιουλίου. Μέχρι τότε θα μπορούσε το έργο να κατασκευάζεται χωρίς να ενοχλεί).

Για το θέμα της τροποποίησης της ΑΕΠΟ, σχετικά με το βάθος στα -7.οο μέτρα, σε δύο κύκλους ελιγμών, (που σημειωτέον δεν θα γίνει με ρτην παρούσα εργολαβία), βεβαιώσαμε τους ενδιαφερομένους, ότι θα προτείναμε την ακύρωση της εκβάθυνσης στον δυτικό κύκλο (προς τον οικισμό των Πολλωνίων) και για τον ανατολικό είχαν συμφωνήσει. Οι καταστροφολογίες που επικαλούνται οι διαμαρτυρόμενοι, είναι υπερβολικές, παράλογες, αβάσιμες και ατεκμηρίωτες.

Για το θέμα της πρόσβασης στο έργο, προβλέπεται άμεσα η διάνοιξη δρόμου που θα παρακάμπτει τον οικισμό και θα συνδέει το έργο με τον Επαρχιακό δρόμο των Πολλωνίων στο ύψος περίπου του Αγίου Φανουρίου.

Θα επέλθει φυσικά και η βελτίωση του υφισταμένου με όλες τις πρέπουσες διαδικασίες.

Όσον αφορά στην χρήση του έργου, εκτός από το απαραίτητο πορθμείο για την ¨παντόφλα¨ με την Ψάθη Κιμώλου και για πρόσδεση ταχυπλόων ή και σε έκτακτη ανάγκη και από συμβατικά πλοία, μήπως φαντάζεται κανένας ότι θα υπάρχει η κίνηση του Πειραιά και αγωνιά; Τι θα είναι η τόσο μικρή αυτή όχληση σε σχέση με τα οφέλη που θα δρέψουμε σαν Μήλος αλλά και σαν Πολλώνια! Που θα γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί και θα φέρουμε την Μήλο πιο κοντά στον Πειραιά και στα άλλα αναπτυγμένα νησιά, με ότι αυτό σημαίνει!

Στο σημείο αυτό, επαναλαμβάνω αυτά που έχω ήδη πει και  απευθύνομαι σε όλους τους συμπατριώτες μας, τονίζοντας ότι σε περίοδο οικτρής οικονομικής κατάστασης, τόσο του Δημοσίου όσο και των περισσότερων Ελλήνων, εμείς όλοι που ζούμε σε ένα όμορφο νησί, που είναι όμως μικρό και ¨ξεχασμένο¨, δεν επιτρέπεται να δημιουργούμε εμπόδια στις επενδύσεις σε υποδομές που τόσο δύσκολα επιτυγχάνονται. Πρέπει να παραμείνουμε-και να γίνουμε-πιο ανταγωνιστικοί σε μια ανελέητη αγορά, για να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπές εισόδημα και όρους διαβίωσης.

Τελικά, τόσο ως Υπηρεσία όσο και ως εμπλεκόμενος με τα κοινά, κατόπιν δικής σας εντολής, σας διαβεβαιώνω ότι θα επιδιώξω την υλοποίηση του έργου, μόνον εφόσον αυτό το επιθυμεί η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας, που καλό είναι επιτέλους να το φωνάξει.  

                                                       

             Με εκτίμηση                                                                       

                                                                                                                                                                              ΠΕΤΡΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή