14 Ιουλίου, 2024

Το πρόγραμμα της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης για τη Δημοκρατία

Για τη Δημοκρατία στο Δήμο Μήλου

Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις

     Το ζήτημα της Δημοκρατίας συνιστά για μας στη «Ριζοσπαστική Συσπείρωση για τη Μήλο» την απόλυτη προτεραιότητα για κάθε πολιτική μας ως δημοτική κίνηση. Η ίδια η συγκρότησή μας ως συλλογικότητα όπως και η λήψη των αποφάσεων μόνο από τη συνέλευσή μας και όχι τους όποιους εκπροσώπους αναδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος για εμάς. Σε αντίθεση με τις άλλες δημοτικές κινήσεις που καθορίζονται από προσωποπαγείς δομές ενός ή λίγων ατόμων εμείς λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά.. Θα συνεχίσουμε βέβαια να λειτουργούμε έτσι και μετά τις δημοτικές εκλογές .

Η δημοκρατία ταυτίζεται με την άμεση συμμετοχή του λαού σε όλες τις αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή του. Αγωνιζόμαστε για τη διεύρυνση σε όλα τα επίπεδα αυτής της άμεσης συμμετοχής των πολιτών και όχι την υποκατάστασή τους από τους όποιους «ικανούς» πολιτικούς εκπρόσωπους. Δημοκρατία χωρίς συμμετοχή δεν γίνεται , ούτε συμμετοχή χωρίς δημοκρατία.

Η αναγκαιότητα της άμεσης και αποφασιστικής συμμετοχής των πολιτών της Μήλου στην διαχείριση των τοπικών θεμάτων συνιστά την ίδια την έννοια της δημοκρατίας. Εμείς δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας στη Μήλο είναι πρωταρχικά αγώνας για μια κοινωνία βασισμένη σε δεσμούς αλληλεγγύης και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες . Η προσπάθειά μας αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία επειδή έχει να αντιμετωπίσει τις αυταρχικές, αντιδημοκρατικές πολιτικών διάφορων τοπικών «αρχόντων», και μάλιστα αυτές της τελευταίας δημοτικής περιόδου .

Ο αγώνας αυτός δεν αποτελεί προτεραιότητα μόνο για τη Μήλο. Η δυνατότητα για ένα καλύτερο αύριο στην πατρίδα μας, για μια πιο δίκαιη, δημοκρατική , καλύτερη Ελλάδα συνδέεται άρρηκτα με την αποφασιστική παρέμβαση του λαού σε κάθε επίπεδο. Η περιθωριοποίηση του από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, η παθητικοποίηση και απογοήτευσή του από την πολιτική όπως ασκείται σήμερα από τους κυρίαρχους εκπρόσωπους οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε ένα πολίτευμα που τυπικά και μόνο θα ονομάζεται δημοκρατία .

Αυτές οι αρχές καθορίζουν την πολιτική μας στη Μήλο στο μεγάλο αυτό ζήτημα της Δημοκρατίας. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στους παρακάτω άξονες και τις δράσεις που τους πραγματώνουν :

Άξονας : Aυστηρή εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου (προβλέψεις “Καλλικράτη” και των άλλων νόμων)

 Δράσεις :   Aυστηρή τήρηση από της προβλεπόμενης από τον νόμο σχέσης του δημάρχου με το δημοτικό συμβούλιο ( Ο δήμαρχος εκτελεστικό και μόνο όργανο. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασιστικό όργανο. Ενημέρωση του Δ.Σ , στα πλαίσια των προβλέψεων του νόμου για όλες τις ενέργειες του δημάρχου. Αυστηρή εφαρμογή του θεσμού της λογοδοσίας του δημάρχου)

Διαφάνεια όλων των λειτουργιών του Δήμου ,και μάλιστα των οικονομικών, στους δημότες στα πλαίσια των προβλέψεων του νόμου. Πόθεν Έσχες Δημάρχου.

Ενεργοποίηση Τοπικών Συμβουλίων και λειτουργία τους στα πλαίσια του νόμου.

Άξονας : Πολιτική δημοκρατίας που υπερβαίνει το θεσμικό πλαίσιο

Δράσεις : Απολογισμός του δημάρχου προς το δημοτικό συμβούλιο και πέρα τις προβλέψεις του νόμου. Συνεχόμενος έλεγχος από αυτό

Ελεύθερη πρόσβαση των Δημοτών στο Πρωτόκολλο του Δήμου Μήλου και σε κάθε άλλο ντοκουμέντο που αυτοί επιθυμούν.

Λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων σε υπέρβαση του νόμου όσον αφορά τη σχέση τους με τους πολίτες ( Συχνές συνεδριάσεις με ενημέρωση των πολιτών, Συνελεύσεις ανά δίμηνο σε κάθε χωριό και όχι μόνο στις τυπικές έδρες των Συμβουλίων όπως πχ στις Πλάκες, τη Ζεφυρία ή τα Πολώνια. Παρουσία του Δημάρχου σε αυτές. Τα σημαντικά θέματα στα Τοπικά Συμβούλια να κατεβαίνουν ως προτάσεις στους δημότες ώστε να εκφράζεται άμεσα η βούλησή τους.)

Δημοψηφίσματα για τα σοβαρά θέματα του νησιού. Σεβασμός στις αποφάσεις των πολιτών από τον Δήμο Μήλου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή