Ο Σύνδεσμος για πρώτη φορά συνέλαβε, οργάνωσε, διατύπωσε και κατέθεσε προτάσεις για χρηματοδότηση σε διάφορους φορείς τον τελευταίο χρόνο. Στις πέντε προτάσεις του, οι τέσσερις έτυχαν θετικής αξιολόγησης και έτσι ο Σύνδεσμος χρηματοδοτήθηκε με 10.000 ευρώ από το Cycladic Identity για να καταγράψει τη χλωρίδα του νησιού, να αναπαράξει αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από ντόπιους βλαστούς και να κατασκευάσει ερμπάριο (φυτολόγιο).
Ο δήμος βοήθησε πολύ αναλαμβάνοντας τις μετακινήσεις και τη φιλοξενία των βοτανικών με ένα κόστος που πλησίασε τις 2000 ευρώ. Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος έλαβε 5000 ευρώ από το Cyclades Preservation Fund για να διοργανώσει δύο περιβαλλοντικές δράσεις πολιτισμού το καλοκαίρι που πέρασε, να αγοράσει ειδικούς κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό/αλουμίνιο αλλά και για ποτήρια καφέ, πήλινα τασάκια και τέλος να ενεργοποιήσει ένα app για τη φύση του νησιού. Έλαβε 3000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διοργάνωση του νέου θεσμού των Ημερών Ποίησης Στη Σίκινο και, τέλος, έλαβε 10.000 ευρώ από το Ίδρυμα Λεβέντη, στο πλαίσιο των Σημείων Στήριξης, για να ψηφιοποιήσει το ερμπάριο της χλωρίδας του νησιού και να κατασκευάσει ένα επισκέψιμο βοτανόκηπο.
Οι τρείς από τους φορείς, το Κυκλαδικό Μουσείο, του οποίου πρωτοβουλία αποτελεί το Cycladic Identity, το Ίδρυμα Μποδοσάκη το οποίο συντονίζει τα Σημεία Στήριξης και το Cyclades Preservation Fund, διεξάγουν στην Αθήνα (οι δύο πρώτοι) και την Σαντορίνη (ο τρίτος) μέσα στον Οκτώβριο συναντήσεις εργασίας με όλους τους χρηματοδοτούμενους φορείς και ο Σύνδεσμος θα είναι εκεί, να γνωριστεί και να αλληλεπιδράσει με άλλους φορείς και χρηματοδότες. Οι ανάγκες του νησιού είναι ποικίλες, οι ιδέες μας επίσης, οπότε όλο αυτό θα αποτελέσει μια εξαιρετική ζύμωση για περαιτέρω υλοποιήσεις προγραμμάτων.
Με την ευκαιρία να ενημερώσουμε ότι προχωράει το πρόγραμμα του Cycladic Identity με την έναρξη της εργασίας στο εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη για την αναγνώριση και ταξινόμηση των φυτικών ειδών που έχουν συλλεχθεί από το νησί και είναι σχεδόν έτοιμα περίπου 500 γλαστράκια από αρωματικά, φαρμακευτικά και λίγα καλλωπιστικά φυτά του νησιού. Για το Cylades Preservation Fund, μετά τις γλάστρες – τασάκια και τα stations της παραλίας για τα πλαστικά και τα αλουμίνια, παραγγέλνονται αυτές τις μέρες και τα ειδικά δοχεία ανακύκλωσης για τα ποτήρια και τα υπολείμματα καφέ και χυμών. Όλα θα τοποθετηθούν στην αρχή της επόμενης σεζόν σε μέρη που θα υποδείξει ο δήμος.
Μέσα στον μήνα θα ξεκινήσει και η υλοποίηση της κατασκευής του επισκέψιμου βοτανόκηπου σε χώρο που παραχωρήθηκε στο Σύνδεσμο πολύ κοντά στο σχολείο. Θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες επισκευής βουλισμάτων και καθαρίσματος του χώρου από πέτρες που έχουν πέσει από τη κατασκευή του δρόμου πριν δεκαετίες. Τις εργασίες της πέτρας θα διαδεχθούν αυτές του χώματος, αφού θα γίνει εμπλουτισμός του εδάφους και κατόπιν θα δημιουργηθούν οι διαδρομές. Ο βοτανόκηπος θα είναι έτοιμος στα τέλη της άνοιξης του 2025.
Τέλος, λάβαμε μια πρόδρομη θετική απάντηση από το Ίδρυμα Κωστοπούλου σχετικά με το έργο της καθαίρεσης των σοβάδων και του εκ νέου σοβατίσματος με σωστότερα υλικά του Αγίου Παντελεήμονα. Η πρότασή μας πέρασε στο τελικό στάδιο αξιολόγησης και η τελική απάντηση του ιδρύματος θα μας κοινοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2025. Έχουν ζητηθεί 5000 ευρώ ενώ το έργο μπορεί να υπερβεί συνολικά τις 15.000 με τον δήμο να προτίθεται να το φέρει εις πέρας με τη νέα χρονιά.
Να σημειώσουμε ότι όλες οι χρηματοδοτήσεις είναι βάση προϋπολογισμών και τα χρήματα κατατίθενται στον Σύνδεσμο ο οποίος τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τα προβλεπόμενα και αυστηρά και μόνο με τιμολόγια, εξ άλλου ελέγχεται για την υλοποίηση από τους φορείς που χρηματοδοτούν.
Δείτε τι έγινε στα δύο συνέδρια που ήδη έγιναν στην Αθήνα:
Για το Cycladic Identity εδώ και εδώ και εδώ αλλά κι εδώ
Για τα Σημεία Στήριξης εδώ
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων