26 Σεπτεμβρίου, 2023

Μήλος : Σαν σήμερα στις 20 Νοεμβρίου 1903

Σαν σήμερα στις 20 Νοεμβρίου 1903, η εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ» θα κάνει αναφορά σε ένα τραγικό δυστύχημα που συνέβη, στα ορυχεία μυλόπετρας, στη Μήλο.

Το τότε Υπουργείο Οικονομικών, διέταξε (όπως αναφέρει το άρθρο), τον επιστάτη των ορυχείων να κάνει αυστηρή έρευνα γύρω από το δυστύχημα και να αναφέρει τα αίτια που το προκάλεσαν.

Πράγματι, ο επιστάτης «έπραξε τα δέοντα» και κατάθεσε μία «μακράν» έκθεση -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο-  στο Υπουργείο, γράφοντας παράλληλα μερικές υποδείξεις κι ελλείψεις.

«… το δυστύχημα προήλθεν εκ καταπτώσεως μυλόπετρας εκ βαγονίου επί της κεφαλής του ωθούντος τούτο έργατου. Ότι δε το δυστύχημα οφείλεται αφ ενός μεν εις την απροσεξίαν του θύματος, αφ ετέρου δε εις τη μη κατάλληλον επίβλεψη των εργασιών εκ μέρους του εργολάβου».

Παρακάτω στο άρθρο, ο επιστάτης που ενήργησε την έρευνα, αναφέρει προτάσεις με μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ούτως ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια δυστυχήματα.

«Προς πρόληψιν παρομοίων δυστυχημάτων εις το μέλλον, προτείνει τη διόρθωση μερικών ελλείψεων, ήτοι του φωτισμού των υπονόμων δι επαρκών λύχνων, τη διατήρησιν της σιδηροδρομικής γραμμής καθαράς εκ χωμάτων και λίθων και την αυστηράν και κατάλληλον επίβλεψιν.».

Παρατηρώντας το άρθρο αντιλαμβανόμαστε τις σκληρές συνθήκες για τον εργαζόμενο, αλλά περισσότερο μας δημιουργεί εντύπωση το γεγονός ότι ανατέθηκε η έρευνα στον επιστάτη της εταιρείας, για ευνόητους λόγους.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι, το γεγονός ότι το πόρισμα «φορτώθηκε» στην απροσεξία του εργαζόμενου και της ελλιπούς επίβλεψης, ενώ παρακάτω, οι προτάσεις για την αποφυγή μελλοντικών δυστυχημάτων, μιλάει για ελλείψεις που αφορούν την ίδια την εταιρεία. Κάνει λόγο δηλαδή για έλλειψη επαρκούς φωτισμού, για τη μη καθαρή σιδηροδρομική γραμμή (των βαγονέτων προφανώς), καθώς επίσης, για έλλειψη αυστηρής και κατάλληλης επίβλεψης.

Εντυπωσιακό επίσης είναι, το γεγονός ότι το Υπουργείο κάλεσε τον εργολάβο, μόνο και μόνο για να του κάνει την παρατήρηση και να του γνωστοποιήσει τις υποδείξεις που αναφέρει ο επιστάτης ώστε να τις διορθώσει προκειμένου να μην ξανασυμβούν στο μέλλον παρόμοια δυστύχημα.

Δεν θα αναφερθώ σε περισσότερα. Θα πω μόνον τη γνωστή λαϊκή ρήση «Όπου φτωχός κι η μοίρα του».

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *