Μήλος : Καταρρέει ο φάρος της Μικρής Ακραδιάς !

Στις 18 Αυγούστου γιορτάστηκε η  Παγκόσμια ημέρα φάρων  , που καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων, κατά την οποία οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων. Η χώρα συμμετείχε στον φετινό εορτασμό με 28 φάρους που ήταν ανοιχτοί, όπως στο Λαύριο, στα Κύθηρα, στην Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο, στον Έβρο, αλλά και στην Ικαρία, στις Κυκλάδες στη Σέριφο,Πάρο , Κέα ,Θήρας  και στην Εύβοια και Θεσσαλονίκη.

Ο Φάρος πάνω στην Μικρή Ακραδιά της Μήλου παρουσιάζει εικόνα  θλίψης που σιγά -σιγά αργοπεθαίνει . Βαθιά πληγωμένος από την αλμύρα της θάλασσας , κουρασμένος  , ένα βήμα πριν καταρρεύσει και μετατραπεί σε σωρό από πέτρες.

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες το 2016 από τον Παρασκευά Καρβουνιάρη και από τότε η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί .Είναι κρίμα να καταρρεύσει ένα κόσμημα της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της Μήλου.Πολλοί συμπατριώτες πέρασαν αρκετά χρόνια στο φάρο της Ακραδιάς υπηρετώντας την πατρίδα τους. Ένας από τους τελευταίους φαροφύλακες που πέρασε από την Ακραδιά ήταν ο Νικολός  Σαρακηνός από την Πλάκα.

Ο φάρος την Ακραδιάς  κατασκευάστηκε το 1892. Το ύψος του πύργου του ειναι 7 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 77 μέτρα. Βρίσκεται στο σύμπλεγμα των νησίδων Ακραδιές και συγκεκριμένα στην Μικρή Ακραδιά βορειοδυτικά της Μήλου. Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται με σκάφος από τη Μήλο πολύ δύσκολα, καθώς δεν υπάρχει προβλήτα για αποβίβαση και χρειάζεται αρκετή ανάβαση σε δύσβατη πλαγιά στο μικρό νησάκι που βρίσκεται ο φάρος.

Φωτογραφίες : Παρασκευάς Καρβουνιάρης

 

SHARE