Κουρταλίδες μηλέικοι (λουκουμάδες)

Το Milosvoice στην προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και με τη συνεργασία της κυρίας Ανθούσας Ψαθά, παρουσιάζει τα ήθη,έθιμα ,τις παραδόσεις και  παλιές συνταγές του νησιού μας.
Γράφει η Ανθούσα Ψαθά
Πρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου Πέρα Τριοβασάλου
Του Άγια Αντρέα χθες !
Τα παλιά τα χρόνια  που όλα τα γεγονότα είχαν την ιδιαίτερη αίσθηση,του χρόνου και της ημέρας που ξημέρωνε τέτοια μέρα , κάθε νοικοκυρά,είχε αναπιάσει το προζύμι της στο λεκανήδι και ετοιμαζόταν…
Αρκετό αλεύρι, αλάτι και λίγη ζάχαρη να φουσκώσουν οι κουρταλίδες ,όπως έλεγαν τους λουκουμάδες στο νησί μας!
Μπόλικο το νιω λάδι στο βαθύ τηγάνι…..
Την ώρα που είχαν αναιβατίσει….. έβαζαν το τηγάνι στο τζάκι.
Μέτρια η ζεσταίνονταν το λάδι και άντε και του χρόνου έλεγε η νοικοκυρά και έριχνε τις μικρές μπουκιές χυλό, στο καυτό λάδι.
Στο μαγκάλι η γιαγιά είχε το κατσαρόλι με το μέλι να ζεσταθεί ,η θυγατέρα είχε το ψημένο σουσάμι, στο πλαστήρι και το έτριβε με το μπουκάλι ,όλα έτοιμα.
Κατέβαινε η απλάτιενα , δηλαδή η πιατέλα από την πιατοθήκη.
Οι μυρωδιές, ευλογούσαν τα μέσα.
Έβαζαν τις κουρταλίδες στην απλάτιενα, τις λαντούριζαν με το μέλι, το σισάμι και την κανέλα.
Τα συνθήματα πολλά….
Έλεγαν πως αν του άγια Αντρέα, οι νοικοκυρές δεν έβαζαν λάδι στο τηγάνι, θα τρυπούσε !
Αν δεν έτρωγαν κουρταλίδες, δεν θα είχαν καλό χειμώνα!
Του άγια Αντρέα ανδρίωνε η μέρα και η οικογένεια πρέπει να πάρει δύναμη και ευλογία, να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις των αγροτικών εργασιών.
Γλυκενόντουσαν με τους λουκουμάδες και όσοι βρισκόταν στο σπίτι…. Ευχές πολλές…
Πάντα πληθώρα να τα έχεις τα κιούπια σου λάδι και μέλι.
Καλό και χορτάτο χειμώνα…
Η νοικοκυρά απαντούσε όλοι καλά νάμαστε και όλοι μαζί του χρόνου!
Η συνταγή και τα υλικά
500 γρ. αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά
λίγο αλάτι
2 φλ.χλιαρό νερό για να γίνει ο χυλός.
Τους αφήνουμε να φουσκώσουν.
Τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τους περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι,κανέλα και καβουρδισμένο σουσάμι.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ