28 Ιανουαρίου, 2023

Η ιστορία των σιφνέικων κεραμικών στη τηλεόραση της ΕΡΤ3

Τα σιφνέικα κεραμικά έχουν γνωρίσει εποχές μεγάλης δόξας, με εξαγωγές ως την Αλεξάνδρεια, την Κωνσταντινούπολη και όπου αλλού υπήρχαν παροικίες Ελλήνων. Όμως, τα νέα υλικά που εμφανίστηκαν τα δεκαετία του ’50, ανάγκασαν την σιφνέικη παραγωγή να συρρικνωθεί αλλά όχι και να σβήσει.
Ο Χρήστος μαθαίνει να αναγνωρίζει τα παραδοσιακά σιφνέικα κεραμικά, συμμετέχει στη διαδικασία δημιουργίας τους και εντυπωσιάζεται από την εργονομία των πελώριων καμινιών που έχτιζαν παλιότερα πλάι στη θάλασσα. Όμως, μόνο όταν καθίσει να δουλέψει στον ποδοκίνητο τροχό, αντιλαμβάνεται τη σωματική δύναμη αλλά και την τεχνική κατάρτιση που απαιτείται για την δημιουργία ενός παραδοσιακού φλάρου, ενός μαστέλου ή μιας σκεπασταριάς, μέσα στη οποία ψήνεται η παραδοσιακή σιφνέικη ρεβιθάδα.

Μαζί με τον Χρηστό, ο θεατής θα αναγνωρίσει την επιμονή και την εργατικότητα των παλιότερων αγγειοπλαστών αλλά και τη δημιουργική ορμή των νεότερων, οι οποίοι ερευνούν αδιάκοπα τα όρια της τέχνης τους. Αυτό άλλωστε, οδήγησε στην εγγραφή της σιφνέικης κεραμικής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *