23 Φεβρουαρίου, 2024

Έρχεται νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Μέσα στον Ιανουάριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που θα προβλέπει ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα δημοπρατήσεων χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Σχέδιο έξι αξόνων για την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας με την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης εκπονεί για το 2024 το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ώστε να υπάρξουν περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο. Υψηλή προτεραιότητα θα δοθεί και στην ευρεία χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για όλες τις διαδικασίες που αφορούν στη δημόσια περιουσία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου για το νέο έτος.

Οι βασικές πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου αφορούν μεταξύ άλλων σε:

παρεμβάσεις για τον αιγιαλό,

την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου,

το ηλεκτρονικό σύστημα των δημοπρασιών,τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των κοινωφελών περιουσιών αλλά και τον εξορθολογισμό των αναγκών στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών με τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών.

Νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Οι έξι άξονες της ορθολογικότερης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας περιλαμβάνουν:

Νομοσχέδιο για τον αιγιαλό: Μέσα στον Ιανουάριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που θα προβλέπει ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα δημοπρατήσεων χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Ανάπτυξη ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Αιτήσεων Εξαγοράς Δημοσίων Ακινήτων», στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου .Στόχος είναι η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ σε βάθος 5 ετών. Υπολογίζεται πως πάνω από εννέα στα δέκα δημόσια ακίνητα έχουν καταπατηθεί καθώς σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%.

Στέγαση δημόσιων υπηρεσιών Και το έτος 2024 θα συνεχιστεί ο εξορθολογισμός των αναγκών στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών με τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών και με την εκπόνηση κτιριολογικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΠ. Επιπλέον, θα αναζητηθούν κτήρια που θα πληρούν σύγχρονες απαιτήσεις περί ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας. Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών του Δημοσίου και της περαιτέρω εξοικονόμησης πόρων, θα εξακολουθήσει η παραχώρηση χώρων σε δημόσια ακίνητα από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών.

Ευρεία χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, όπως Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – drones), σε συνδυασμό με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, για τη διαπίστωση παραβάσεων και την ανεύρεση καταπατήσεων σε κοινόχρηστους χώρους σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.ρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, οι οποίοι εκτείνονται σε όλη την επικράτεια.

Ανάπτυξη ολοκληρωμένου ψηφιακού εργαλείου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τo «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την αυτόματη σύνταξη των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών, αναφορικά με τα δημόσια κτήματα και ανάπτυξη διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Κτηματολόγιο για την αναζήτηση των ακινήτων των κληρονομουμένων των σχολαζουσών κληρονομιών και για την έκδοση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας, βαρών και διεκδικήσεων επί αυτών των ακινήτων και με το Μητρώο Πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο, καθίσταται ευκολότερη η αναζήτηση των στοιχείων των κληρονομουμένων και επιτυγχάνεται η ταχύτερη εκκαθάριση των κληρονομιών.

Ενημέρωση της γεωχωρικής πληροφορίας της ψηφιακής βάσης δεδομένων της δημόσιας περιουσίας με τους δασικούς χάρτες των αναρτήσεων του 2021 και του 2022 και τους κυρωμένους δασικούς χάρτες.

 

imerisia.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή