6 Φεβρουαρίου, 2023

Ελλιπής η τοπική συγκοινωνία της Μήλου

Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία, αισιοδοξία και τύχη. Το 2023 «ανέλαβε τα ηνία», με τις καιρικές συνθήκες σχεδόν (αν όχι εντελώς) καλοκαιρινές, δίνοντας ελπιδοφόρο μήνυμα για καλύτερες μέρες, για λιγότερα κι ευκολότερα προβλήματα.

Μπορεί στη Μήλο να έμειναν λιγοστοί, οι καιρικές συνθήκες όμως βοήθησαν στο να «ελαφρύνει» κάπως η μοναξιά όσων έμειναν πίσω, προσφέροντας όμορφους περίπατους στις παραλίες του νησιού, κι απολαμβάνοντας ηλιόλουστες στιγμές.

Μια βόλτα με το αυτοκίνητο προς το νότιο τμήμα του νησιού, είναι αρκετή για να απολαύσει όποιος ήθελε το Χριστουγεννιάτικο τοπίο του νησιού. Μπορεί να μην έχομε χιονοδρομικό κέντρο, ή να μην υπάρχουν χιλιάδες λαμπιόνια και στολίδια όπως στις μεγαλουπόλεις, υπάρχει όμως άπλετος χρόνος να μπεις στον κόσμο της φύσης, να τον καταλάβεις, να τον δεις όσο κοντά θέλεις, να αφουγκραστείς τη θάλασσα, να θαυμάσεις με ησυχία τον τόπο σου.

Εκείνο που σε «προσγειώνει» στην πραγματικότητα της μοναξιάς και είναι κάπως «παγερό» θα έλεγα, είναι η έλλειψη συγκοινωνίας εντός του νησιού. Ούτε ένα λεωφορείο, ούτε ένα δρομολόγιο.

Χειμερινό το πρόγραμμα των συγκοινωνιών του νησιού, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα δεν εκτελούνται δρομολόγια, αλλά και τις καθημερινές αυτά που προβλέπονται είναι λίγα. Πριν χρόνια, υπήρχε ένα μικρό λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγια σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνταν από την τακτική συγκοινωνία, δίνοντας την ευκαιρία σε ηλικιωμένους ιδιαίτερα, να μετακινηθούν από τις «απομονωμένες» περιοχές των οικισμών όπως λ.χ. το Κληματοβούνι, προς το Κ.Υ., ή το εμπορικό κέντρο στον Τριοβάσαλο.

Ο Δήμος Μήλου, ίσως θα έπρεπε να προσεγγίσει το θέμα, δίνοντας λύση με την ενοικίαση, ή την αγορά ακόμη, ενός μικρού λεωφορείου, το οποίο πέρα από την πλευρά ότι στο νησί υπάρχει συγκοινωνία και δεν θα βιώνει (κυρίως ο μόνιμος κάτοικος), την αποκαρδιωτική εικόνα της μηδενικής συγκοινωνίας τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.

Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία στους ηλικιωμένους να μετακινηθούν, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες, πηγαίνοντας κοντά στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Μπορεί ίσως,  να σας φανεί ακραίο το γεγονός, αλλά το κατοικημένο μέρος του νησιού, τα Σαββατοκύριακα το χειμώνα, είναι «κομμένο» στα δύο, από τη στιγμή που ούτε από τον Αδάμαντα, ούτε από τα Πολλώνια, μπορεί να μετακινηθεί κάποιος προς τα πάνω χωριά, κι αυτό βέβαια συμβαίνει και αντίστροφα. Να σημειωθεί δε ότι δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι που έχουν την ανάγκη της συχνότερης συγκοινωνίας, αλλά και πολλοί σε νεότερες ηλικίες.

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *