21 Ιουλίου, 2024

Διαδικτυακό κίνημα για να αποτραπεί η εξόρυξη χρυσού στη Μήλο

Διαδικτυακό κίνημα για να αποτραπεί η εξόρυξη χρυσού στην Μήλο έχει ξεκινήσει ο διαδικτυακός τόπος avaaz.org, όπου οργανώνει ψηφοφορία με σκοπό να αποτρέψει την εξόρυξη χρυσού στην Μήλο που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων του νησιού.

Στον ιστότοπο γίνεται μια περιγραφή των γεγονότων μέχρι τώρα που αφορούν το θέμα του χρυσού στη Μήλο. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
1. Η οικονομική κρίση και οι υψηλές τιμές του χρυσού έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για να αρχίσουν έργα εξόρυξης χρυσού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.
2. Η εξόρυξη χρυσού και η επεξεργασία του, συνεπάγεται την καταστροφή των τοπίων, την διαταραχή της γης, την διάβρωση, την διατάραξη των οικοσυστημάτων, και ρύπανση που επηρεάζει την γη, το νερό, τα ζώα και τους ανθρώπους. Η εξόρυξη του χρυσού είναι επίσης υπεύθυνη για διάφορα προβλήματα υγείας.
3. Εταιρείες χρυσού προσπαθούν τώρα να αρχίσουν εντατικές γεωλογικές έρευνες στη Δυτική Μήλο, όπου πιστεύουν ότι μπορεί να εξαχθεί πάνω από 1 δισ. δολάρια αξίας χρυσού.
4. Η Δυτική Μήλος έχει χαρακτηριστεί ως υψηλής προτεραιότητας περιοχή Natura2000 (GR4220020 Προφήτη Ηλία), αποτελεί υψηλή προτεραιότητα διατήρησης, λόγω της ενδημικής χλωρίδας και ερπετοπανίδας της.
5. Με δεδομένη την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην εξόρυξη κατά του περιβάλλοντος, και με δεδομένη την αμφίσημη θέση του Δημάρχου, ένα κίνημα διαμαρτυρίας πρέπει να αναπτυχθεί για να σταματήσει το έργο πολιτικά στην αρχική του φάση. Η εμπειρία από τη Βόρεια Ελλάδα δείχνει ότι απαιτείται τεράστια προσπάθεια για να σταματήσουν τα έργα σε μεταγενέστερα στάδιά τους. Ως εκ τούτου, άμεση δράση για να σταματήσει το έργο απαιτείται τώρα.

Πατήστε εδώ για να υπογράψετε και εσείς κατά της εξόρυξης χρυσού στη Μήλο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή