21 Ιουλίου, 2024

Δ’ φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων : Έπεσαν υπογραφές για τους υποσταθμούς – Ποια νησιά θα συνδεθούν στο σύστημα και πότε

Σε ΤΕΡΝΑ και Nari – Electromec περνάει και επίσημα η υλοποίηση του έργου των υποσταθμών σε Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypodomes.com, ενώ θα έχουν ολοκληρωθεί σε 22 – 24 μήνες.

Οι σχετικές υπογραφές, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «έπεσαν» στις 12 Σεπτεμβρίου και αφορούν συγκεκριμένα το έργο: Μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση («έργο με το κλειδί στο χέρι») των νέων Υποσταθμών: GIS 150kV/ΜΤ Φολεγάνδρου και Μήλου στα πλαίσια της Δ’ φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων. Συνολικά κατέθεσαν προσφορά τρία σχήματα.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο σκέλος του διαγωνισμού, το οποίο αφορά την κατασκευή των υποσταθμών σε Φολέγανδρο και Μήλο, ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ με συνολική αξία τα 40,9 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 24 μήνες. Στο δεύτερο σκέλος που περιλαμβάνει την κατασκευή του υποσταθμού στη Σέριφο, ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία των εταιρειών Nari και Electromec. Η συνολική αξία της συγκεκριμένης σύμβασης είναι 20,2 εκατ. ευρώ και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 22 μήνες. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται συνολικά στα 61,12 εκατ. ευρώ + ΦΠΑ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η διασύνδεση των Κυκλάδων, δεδομένου ότι έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες τρεις φάσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη η τέταρτη. Η Δ’ φάση, ύψους 524 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το 2021 και περιλαμβάνει τη διασύνδεση των νησιών Θήρας, Μήλου, Φολεγάνδρου και Σερίφου με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Οι ανάδοχοι για τα υποβρύχια καλώδια

Ο Όμιλος Hellenic Cables ανέλαβε το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος (Τμήμα Α’), συνολικού μήκους 170 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 195 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος Prysmian ανέλαβε το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Μήλος-Φολέγανδρος και Φολέγανδρος-Σαντορίνη (Τμήμα Β’), συνολικού μήκους 127 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 150 εκατ. ευρώ. Και τα τρία νησιά θα έχουν διασυνδεθεί μέχρι το 2025.

 

Ypodomes.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή