30 Ιανουαρίου, 2026

Τσιμεντοποίηση της Μήλου -«Φάμπρικα» έκδοσης οικοδομικών αδειών για ξενοδοχεία – «Χτίζουν ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές»

Στην προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπόνησή του και να τεθεί σε εφαρμογή το γενικό πολεοδομικό σχέδιο για τον Δήμο Μήλου, το οποίο δεν αναμένεται νωρίτερα από τα επόμενα δύο χρόνια, εντάσσεται, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής Μήλου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Μπάμπη Μπιλίνη, η…«φάμπρικα» έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κτισμάτων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές του νησιού.
Ο δήμαρχος Μήλου μιλώντας στο ethnos.gr αναφέρει ότι έχουν εκδοθεί συνολικά 48 οικοδομικές άδειες, οι οποίες αφορούν κυρίως τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία και κάποιες από αυτές ήδη εκτελούνται.
Ο Δήμαρχος  Μανώλης Μικέλης  και οι τοπικοί φορείς του νησιού εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την μεγάλη και άναρχη αλλοίωση του νησιού.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), που δεν αναμένεται πριν από το 2028, έχει ανοίξει τον δρόμο σε μια «φάμπρικα» αδειοδοτήσεων για τουριστικά συγκροτήματα-μαμούθ, τα οποία ανεγείρονται ακόμη και σε παρθένες, προστατευόμενες ζώνες.

Σε περίπτωση που τα κτίσματα ανεγερθούν ή επεκταθούν υφιστάμενα, θα μιλάμε για τεράστια αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μικέλη, σε ποσοστό 55% αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.

Μία από τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν και εκτελούταν, μέχρι να επέμβει το Συμβούλιο της Επικρατείας και να βάλει «φρένο» στο έργο, είναι και η επέκταση του ξενοδοχείου στην περιοχή Μύτακας, η οποία αποτελεί και αυτή προστατευόμενη περιοχή.

«Αναρωτιέμαι, ποιοι βάζουν με ευκολία υπογραφές»

Λάβρος και κατά των υπηρεσιών, που με ευκολία δίνουν την έγκρισή τους και υπογράφουν για να εκδοθεί μία οικοδομική άδεια ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, εμφανίζεται ο κ. Μικέλης. Ο ίδιος ζητάει και την τιμωρία, όσων εμπλέκονται, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κακώς εκδόθηκε κάποια ή κάποιες οικοδομικές άδειες.

«Ως δήμος δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις οικοδομικές άδειες. Η πολεοδομία, για παράδειγμα, αποτελεί ένα αυτόνομο τμήμα. Αν αποδειχθεί ότι κάτι δεν είναι σύννομο, δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι; Το 55% της Μήλου είναι Natura. Από το 2017 δεν ασχολείται κανένας με τις οικοδομικές άδειες και χτίζουν ό,τι νά’ ναι ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές», λέει ο δήμαρχος Μήλου.

Κατά τον ίδιο, τόσο ο δήμος όσο και οι κάτοικοι της Μήλου θέλουν μία ήπια ανάπτυξη για το νησί, ώστε να διατηρηθεί το ιδιαίτερο ανάγλυφο και να απολαμβάνουν τις υποδομές χωρίς προβλήματα.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μέχρι το τέλος του 2027 θα έχουμε στο νησί περισσότερες από χίλιες πισίνες. Πώς θα μπορέσουμε να παρέχουμε νερό στους κατοίκους;», λέει ο κ. Μικέλης.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
  1. Η ΥΔΟΜ είναι μια υπηρεσία του Δήμου.
    Ο Δήμαρχος είναι ο προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών του Δήμου.
    (Δεν σημαινει αυτο οτι ειναι ο μοναδικος υπευθυνος για αυτη την κατασταση.)

  2. Ο Δήμος μπορεί να ζητήσει από το Υπουργείο την προσωρινή αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.
    Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν:
    1)Βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη ενός νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ).
    2) Υπάρχει κίνδυνος μη αναστρέψιμης βλάβης στο περιβάλλον ή στον χαρακτήρα ενός οικισμού μέχρι να θεσπιστούν οι νέοι κανόνες.
    Εχει ζητησει κατι τετοιο ο δημος;; Οχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή