24 Οκτωβρίου, 2024

Ο “Τυφώνας” σαρώνει και περνάει από τις Κυκλάδες

Η αντιμετώπιση της παράκτιας ρύπανσης είναι το «μεγάλο στοίχημα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Αιχμή του δόρατος σε αυτήν την διαρκή προσπάθεια είναι το βραβευμένο “Typhoon Project”, ένα πρόγραμμα μοναδικό στη Μεσόγειο. Μοχλός του προγράμματος είναι ο «Τυφώνας», ένα πλοίο 72 μέτρων νορβηγικής κατασκευής που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, καθαρίζοντας απρόσιτες ακτές. Η ομάδα του, αποτελούμενη από 35 άτομα μόνιμο προσωπικό, ξεκίνησε τη δράση της το 2019 και συνεχίζει απρόσκοπτα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Από την έναρξη της δραστηριοποίησής του, τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, ο «Τυφώνας» έχει ολοκληρώσει τον καθαρισμό της νησιωτικής ακτογραμμής και μέρους της ηπειρωτικής, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 ξεκίνησε έναν κύκλο επαναληπτικών καθαρισμών σε όλη την Ελλάδα. Σε σχεδόν έξι χρόνια δυναμικής παρουσίας στις ελληνικές ακτές, η ομάδα του «Τυφώνα» έχει καθαρίσει περισσότερες από 3.696 παραλίες, έχει καλύψει σχεδόν 819.867 μέτρα ακτογραμμής, και έχει απομακρύνει απορρίμματα βάρους 715 τόνων και πολλαπλάσιου όγκου, συγκεκριμένα περισσότερα από 43.000 κυβικά μέτρα.

Ο «Τυφώνας» ταξίδεψε για δεύτερη χρονιά στις Κυκλάδες και ολοκλήρωσε τον καθαρισμό των ακτών της Αμοργού, της Κύθνου, της Σερίφου, της Σίφνου, της Μήλου, της Κιμώλου, της Πολυαίγου, της Σικίνου, της Σαντορίνης, της Ίου, της Ηρακλειάς, της Σχοινούσας, του Κάτω Κουφονησίου, της Πάρου και της Αντίπαρου. Τα πρώτα αποτελέσματα των νησιών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, η Μήλος, η Κίμωλος, η Πολύαιγος, η Σίκινος, η Αμοργός, η Ίος και το Κάτω Κουφονήσι είχαν 100% ποσοστό βελτίωσης στις ίδιες ακτές που καθαρίστηκαν για πρώτη φορά το 2019. Το ποσοστό βελτίωσης στην Κέα, τη Σίφνο και την Κύθνο ήταν στο 80-90%, ενώ στη Σέριφο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και την Αντίπαρο το ποσοστό ήταν μεταξύ του 66% και 70%. Μόλις τρία νησιά, η Μήλος, η Ηρακλειά και η Σχοινούσα είχαν ποσοστό βελτίωσης στην επιβάρυνση των ακτών τους στο 50%.

Ο «Τυφώνας» θα επιστρέψει στις Κυκλάδες για να ολοκληρώσει τον δεύτερο κύκλο καθαρισμού στην Άνδρο, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Σύρο και τη Νάξο.

Ο επαναληπτικός κύκλος καθαρισμών και η συλλογή δεδομένων είναι αναγκαία για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών συνθηκών της κάθε περιοχής και για την παρακολούθηση της εξέλιξης της παράκτιας ρύπανσης. Είναι αισιόδοξο πως στις Κυκλάδες η κατάσταση των ακτών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Κάθε προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και της ταυτότητας των νησιών είναι σημαντική. Για να πετύχει, ωστόσο, χρειάζονται ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες, συστηματική ενημέρωση και, φυσικά, τη συμμετοχή της κάθε τοπικής κοινότητας σε περιβαλλοντικές δράσεις, όπως αυτή του «Τυφώνα».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή