22 Ιουλίου, 2024

«Ξαφνικό θάνατο» για 1 εκατ. ιδιοκτήτες οικοπέδων φέρνει ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση

«Πάνω από 2.000.000 ακίνητα που μέχρι το τελευταίο διάστημα μπορούσαν να οικοδομηθούν – σύμφωνα με τα όσα εφαρμόζονταν –, αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκτός σχεδίου δόμηση, δεν θα μπορούν πλέον να οικοδομηθούν…».

Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Σημαίνει ότι πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες θα χάσουν την περιουσία τους με τη μέθοδο του ξαφνικού θανάτου (!)», συμπληρώνει. «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρθηκαν αναλυτικά στον νέο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ στα φύλλα της 19ης Ιανουαρίου 2024, της 21ης Δεκεμβρίου 2023 και της 28ης Νοεμβρίου 2023. Το σχέδιο νόμου για την εκτός σχεδίου δόμηση αναμένεται να τεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση.

Όσοι είχαν τα χρήματα

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το ο θέμα, αυτή τη στιγμή μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές πριν το σχέδιο νόμου τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός – αν τελικά περάσει – θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους… φτωχούς φτωχότερους.

«Τυχεροί είναι όσοι είχαν τα χρήματα (και έχουν έως την ψήφιση του νομοσχεδίου) και αγόρασαν αγροτεμάχια στις εκτός σχεδίου περιοχές τα τελευταία πέντε χρόνια, μιας και γι’ αυτά δεν απαιτείται να έχουν πρόσωπο σε δρόμο που υπάρχει πριν από το 1977», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβου λίου Τοπογράφων Μηχανικών (CLGE) Μιχάλης Καλογιαννάκης.

Κανένας σχεδιασμός

Όπως λέει, «αυτά τα αγροτεμάχια αποκτούν μια ιδιαίτερη δυνατότητα και αξία, μόνο λόγω του ότι αγοράστηκαν πρόσφατα και τίποτα άλλο που να αφορά τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό ή κάποιες τεχνικές προδιαγραφές.

Τα ακίνητα αυτά στην πλειονότητά τους είναι σε περιοχές με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον. Επομένως η αξία τους πολλαπλασιάζεται και αυτές οι περιοχές (που είναι κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος) οδηγούνται σε μια άναρχη οικοδόμηση χωρίς σχεδιασμό και δικλίδες ασφαλείας».

Παράδειγμα 1ο: Δύο αδέλφια έχουν δύο οικόπεδα (γήπεδα) ακριβώς τα ίδια. Αυτός που θα το… πουλήσει ή το πούλησε τα τελευταία πέντε χρόνια σε έναν συγγενή του (κάνοντας μια εταιρεία) μπορεί να χτίσει και ο άλλος όχι… « Και το χειρότερο είναι πως όσοι το έμαθαν από διαρροές κερδίζουν…», αναφέρει ο Μιχάλης Καλογιαννάκης.

Παράδειγμα 2ο: Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως αν το οικόπεδο έχει δημιουργηθεί πριν από το 1985 και έχει πουληθεί την τελευταία πενταετία, μπορεί να οικοδομηθεί. Αν το οικόπεδο έχει δημιουργηθεί μεταξύ 1985 και 2003 και έχει πουληθεί επίσης την τελευταία πενταετία δεν μπορεί να οικοδομηθεί. «Τελικά η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει την επένδυση που έγινε την τελευταία πενταετία ή βάζει κι άλλες προϋποθέσεις;», λένε από το ΤΕΕ.

Δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου

«Είναι απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή χώρα να μην υπάρχει κατ’ ελάχιστον ασφάλεια δικαίου και ξαφνικά μια μέρα να αποφασίζει η πολιτεία την κατάργηση της περιουσίας των πολιτών», τονίζει ο Γιώργος Στασινός. «Για να το πω πιο απλά: ακόμη κι αν το σύνολο των πολιτών επιθυμεί την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, το λιγότερο που θα πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει μεταβατική περίοδος μέχρι την έκδοση των Πολε- οδομικών Σχεδίων που θα εγκριθούν από το ΣτΕ, αν θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή χώρα».

πηγή; dikaiologitika.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή