Τα καλά νέα από την Ανάφη, είναι πως τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, έφτασε και έφυγε πλοίο από τον Πειραιά. Τα… άλλα νέα, είναι πως οι Αναφιώτες δεν ξέρουν πότε θα ξαναπεράσει πλοίο από το νησί τους. Τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, αυτό αποκλείεται. « Πλοία; Άλλη ερώτηση να πω;. Τι να πω;. Δεν ασχολούμαστε με τίποτα άλλο. Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο», είπε ο Δήμαρχος του νησιού κ. Ιάκωβος Ρούσσος, μιλώντας στον Top Melody 104.9 FM. « Συντάσσουμε ένα έγγραφο για το γραφείο του Πρωθυπουργού. […] εμείς νιώθουμε πως δε ζούμε πια στην Ελλάδα. Είμαστε εκτός Ελλάδας. Μας έχει πιάσει πια απελπισία». Ο νέος- πλήρης αυτή τη φορά- αποκλεισμός του «νησιού των Αργοναυτών», οφείλεται στην αιφνιδιαστική απόφαση των πλοιοκτητών του μοναδικού πλοίου που προσέγγιζε εκεί από τον Πειραιά να αποσύρει το πλοίο για ετήσια συντήρηση- επιθεώρηση.
Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνεχίζει να παριστάνει τον Υπουργό Ναυτιλίας. Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνεχίζει να παριστάνει τον Υπουργό Ναυτιλίας.
Φυσικά ο αυτοδημιούργητος πολιτικός που παριστάνει τον Υπουργό Ναυτιλίας, που να ασχοληθεί με την αυτονόητη υποχρέωση της αντικατάστασης των αποσυρομένων πλοίων, αφήνοντας έτσι την Ανάφη εντελώς αποκομμένη. «Δεν μπορώ να καταλάβω πως το δέχονται, δεν μπορώ να καταλάβω πως το εγκρίνουν χωρίς να υπάρχει αποκατάσταση. Είναι πράγματα που μετά από τόσα χρόνια στην αυτοδιοίκηση μου είναι αδιανόητα», είπε ο κ. Ρούσσος. «Από το πρωί δεν ασχολούμαστε με τίποτα άλλο. Θέλουμε έναν άνθρωπο συνεχώς εδώ, να ασχολείται με τα πλοία.». Και το καλύτερο;. Τώρα πια, δεν εμφανίζεται στο τηλέφωνο, κανένας από τους επιτελείς του Υπουργείου Ιστιοπλοΐας, Ερασιτεχνικής Αλιείας και Σαρωνικού. Διότι κι αυτοί, τι να πουν; Δεν έχετε πλοία, πάρτε κότερα;. Ή μήπως να υποσχεθούν τη μαζική αποστολή παντεσπανιού στην Ανάφη, για τις μέρες που θα έχει τελειώσει ακόμα και το ψωμί;. Διότι εκτός από λίγο μέλι και ελάχιστο κρασί το νησί δεν παράγει τίποτα άλλο, οπότε οι 270 κάτοικοι (σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011) θα πρέπει να στραφούν στα αγριόχορτα, τις ρίζες και τα οικόσιτα πουλερικά για να επιζήσουν.
«ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΗΜΑΙΑ;».
“εμείς νιώθουμε πως δε ζούμε πια στην Ελλάδα. Είμαστε εκτός Ελλάδας. Μας έχει πιάσει πια απελπισία». “Εμείς νιώθουμε πως δε ζούμε πια στην Ελλάδα. Είμαστε εκτός Ελλάδας. Μας έχει πιάσει πια απελπισία».
Και πάλι καλά, που τουλάχιστον το ενδοκυκλαδικό (κρουαζιέρα στις Κυκλάδες) δρομολόγιο, «πιάνει» τις Κυριακές κι έτσι οι πιο προνοητικοί, κάτι παραγγέλνουν από το «ξένο κράτος» που λέγεται Ελλάς. «Τους είπα, ότι είμαστε οριακά. Κι αν είναι να σηκώσουμε δική μας σημαία», είπε ο κ. Ρούσσος «Ούτε φόρους να πληρώνουμε, ούτε τίποτα!». Γιατί όλα κι όλα. Μπορεί το κράτος –δια του αυτοδημιούργητου ιστιοπλόου Υπουργού- να απουσιάζει, αλλά τα υπόλοιπα Υπουργεία είναι παρόντα. Όπως τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για παράδειγμα, που απαιτούν από τους Αναφιώτες ιδιοκτήτες 2-3 ενοικιαζομένων δωματίων να πληρώνουν ασφάλιστρα της τάξης των 300 ευρώ μηνιαίως στον ΟΑΕΕ. «Ένα νησί πως θα συντηρηθεί, έτσι;. Πως θα ζήσουμε; Είμαστε τόσο εκνευρισμένοι πια, που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», ξέσπασε ο Δήμαρχος. Φυσικά ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) δεν έχει την παραμικρή παρουσία στο νησί, πλην της αυστηρής απαίτησης είσπραξης των εισφορών, ενώ για οποιαδήποτε πράξη που αφορά στον Οργανισμό, οι Αναφιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν – μάλλον με φουσκωτά- προς τη Σαντορίνη ή τα άλλα νησιά. Κάτι που φαίνεται πως δεν απασχολεί καθόλου τον – εκκωφαντικά απόντα από την εκλογική του περιφέρεια- Βουλευτή Κυκλάδων και Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση. Αλλά ποιος δίνει δεκάρα, για ένα μικρονήσι με ελάχιστους ψηφοφόρους;.
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων