8 Φεβρουαρίου, 2023

Τσουχτερά πρόστιμα με το νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας – Τι ισχύει για τις ενοικιαζόμενες γουρούνες

Κατατέθηκε στη Βουλή  και με καθυστέρηση μηνών το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), το οποίο προβλέπει αυστηρές τιμωρίες και πρόστιμα για τους παραβάτες.

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Ο νέος ΚΟΚ, προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα αλλά και τριπλάσια προσαύξηση ανάλογα με το εισόδημα του εκάστοτε παραβάτη-οδηγού.

Ιδιαίτερα τσουχτερά, αναμένεται να είναι τα πρόστιμα που αποτελούν καθημερινές συνήθειες, όπως:

  • Η χρήση κινητού
  • Η έλλειψη κράνους και ζώνης ασφαλείας
  • Η στάθμευση σε ράμπες ή η παρεμπόδιση της διάβασης των ατόμων με αναπηρία
  • Η χρήση της Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης στους αυτοκινητοδρόμους.

*Τα πρόστιμα αυτά θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ:

 

Ο νέος ΚΟΚ ταξινομεί τις παραβάσεις σε τρεις κατηγορίες:

Στις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Η διαβάθμιση θα γίνει μετά από εισήγηση της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας.

Προβλέπονται επίσης και δύο πρόσθετες κατηγορίες: Της πολύ υψηλής συχνότητας και τις αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

Σε όλες αυτές τις παραβάσεις (πλην προσπεράσεων φορτηγών που η ποινή ορίζεται σε 30 μέρες χωρίς αφαίρεση πινακίδων την πρώτη φορά) δεν θα υπάρχουν πρόστιμα, αλλά διοικητικά μέτρα που είναι η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες.

ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Σοβαρές παραβάσεις όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση κόκκινου, οι διατάξεις για τον τρόπο προσπέρασης οχημάτων κ.τ.λ, εξαιρούνται από την κατηγορία της επιβολής προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο νέος ΚΟΚ έρχεται να βάλει τέλος και στη μίσθωση των τετράτροχων (δηλαδή τις γουρούνες) χωρίς άδεια οδήγησης, με πρόστιμο που ύψους 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση της «γουρούνας».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *