To MilosVoice μαγειρεύει για εσάς μακαρόνια με μπελτέ και σκόδρο

Ο Βασίλης Παπικινός προτείνει μακαρόνια χονδρά με μπελτέ και σκόρδο και μας γλυκαίνει με ένα γαλακτομπούρεκο.

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο μακαρόνια Νο 5

3 κουταλιές ελαιόλαδο

3 δοντάκια σκόρδο πολτοποιημένο ή πολύ ψιλοκομμένο

2 μεγάλες κουταλιές σούπας μπελτέ

1 μεγάλη ντομάτα πολτοποιημένη

Αλάτι

Πιπέρι

Τυρί τριμμένο(προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα μακαρόνια μας σε ελαφρώς αλατισμένο νερό ,τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε αμέσως στην σάλτσα που έχουμε προηγουμένως ετοιμάσει. Ανακατεύουμε καλά να πάει η σάλτσα παντού και σερβίρουμε αν θέλουμε με τριμμένο τυρί αν και το σκόρδο είναι έντονο και το τυρί δεν είναι απαραίτητο.

Η σάλτσα ετοιμάζεται σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάροντας αρχικά το σκόρδο με το ελαιόλαδο για λίγο χρόνο σε μέτρια φωτιά προσέχοντας να μην το κάψουμε ,προσθέτουμε τον μπελτέ και την τομάτα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένο το σκεύος αφού προσθέσουμε αλάτι και πιπέρι.

Γαλακτομπούρεκο

ΥΛΙΚΑ

1.200 μλ γάλα φρέσκο (κατά προτίμηση κατσικίσιο)
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
2 βανίλιας άρωμα
4 κουταλιές σούπας βούτυρο αγελαδινό
3 αυγά
Ξύσμα από ένα μεσαίου μεγέθους λεμόνι και το χυμό για το σιρόπι
12 φύλλα κρούστας (1 πακέτο)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 φλιτζάνι ζάχαρη
5 φλυτζάνι νερό
Το χυμό από το λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη την βανίλια ,το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο ανακατεύοντας καλά ,κατόπιν το σιμιγδάλι και αφήνουμε την κρέμα να βράσει σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας για να μην καεί η δημιουργηθούν σβόλοι σιμιγδαλιού.Αφού κρυώσει λίγο προσθέτουμε τα αυγά τα οποία έχουμε χτυπήσει καλά μαζί με ένα φουε (μαγειρικό σύρμα) ανακατεύοντας με γρήγορο και συνεχή ρυθμό για να αποφύγουμε το μαγείρεμα του αυγού με τη θερμότητα της κρέμας.
Σε ένα ταψί ίδιο με την διάμετρο των φύλλων απλώνουμε αφού βουτυρώσουμε την επιφάνεια του με 7 φύλλα κρούστας τα οποία ομοίως αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο σε κάθε μεταξύ τους στρώση .
Αδειάζουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας τα οποία ομοίως αλείφουμε μεταξύ κάθε στρώσης με λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε αφού χαράξουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους τα επιφανειακά φύλλα στους 180° για 45 λεπτά.Αφού κρυώσει το γαλακτομπούρεκο το σιροπιάζουμε με το σιρόπι που έχουμε από πριν φτιάξει ,βράζοντας το νερό και τη ζάχαρη με το ξύλο της κανέλας για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό και το προσθέτουμε από πολύ κοντινή απόσταση από τα φύλλα κρούστας και σταδιακά,όχι πολύ ποσότητα μαζεμένη

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ