4 Φεβρουαρίου, 2023

Τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό: Σε ποιους συστήνεται και πότε

Σε σύσταση για τέταρτη δόση εμβολιασμού κατά της COVID-19 για τους άνω των 60 ετών, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, όπως ανακοίνωσαν κατά την ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (τέταρτη δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, τέσσερις μήνες έπειτα από την τρίτη δόση.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι είναι σημαντικό να λάβουν την τέταρτη δόση κυρίως οι άνω των 70 ετών, καθώς και οι άνω των 60 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όπως διευκρίνισε, η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να εμβολιαστούν εθελοντικά.

Πρώτοι, από τις 7 Απριλίου, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού οι πολίτες άνω των 80 ετών, ενώ όπως έκανε γνωστό ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος συμπλήρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και οι πολίτες ηλικίας 70-79 ετών.

Σημειώνεται ότι έως τώρα στη χώρα μας, τέταρτη δόση εμβολιασμού προβλεπόταν μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους. Όπως τονίστηκε κατά την ενημέρωση, η τέταρτη δόση δεν έχει καμία σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τη διάρκειά τους.
Παιδιά και έφηβοι

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι εγκρίθηκε:

  • Η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.
  • Η χορήγηση τρίτης δόσης, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα), χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη.
Διευρύνεται το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο πρώτων δόσεων

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε γνωστό ότι αποφασίστηκε η διεύρυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ δύο δόσεων για Pfizer και Moderna στον γενικό πληθυσμό. Όπως είπε, από τις τρεις και τις τέσσερις εβδομάδες αντίστοιχα, το διάστημα διευρύνεται στις 8 εβδομάδες. Το πιο σύντομο μεσοδιάστημα εξακολουθεί να συστήνεται για άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή, ενώ η τρίτη δόση εξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Δεν προτείνεται τέταρτη δόση για όσους νόσησαν μετά την τρίτη

Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται η χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης.

 

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *