Για την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και τις αλλαγές στις τιμές στο ρεύμα μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Αρχικά, αναφορικά με τις αλλαγές στα ακίνητα, υπογράμμισε ότι η εκτός σχεδίου δόμηση είναι κάτι που θα σταματήσει με την έννοια ότι μέχρι το 2027-2028 η χώρα θα αποκτήσει παντού σχέδιο.
«Είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι είσαι εντός ή εκτός οικισμών κι άλλο πράγμα εντός ή εκτός σχεδίου. Κάνουμε αυτήν τη στιγμή 700 εκατ. ευρώ επένδυση, τη μεγαλύτερη από την αρχή του ελληνικού κράτους, όπου βάζουμε τοπικά πολεοδομικά σχέδια παντού. Σε αυτά θα προβλέπεται πού μπορείς να χτίσεις και τι», όπως ανέφερε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ για να συμπληρώσει:
«Μέχρι να συμβεί αυτό ήρθε το ΣτΕ και έβγαλε κάποιους τρόπους εκτός σχεδίου αντισυνταγματικούς, κατά κύριο λόγο τα «τυφλά οικόπεδα», και πάνω σε αυτό νομοθετούμε, κάνοντας μερικές πρόσθετες παρεμβάσεις. Από κει και πέρα, θα κάνουμε και κάποιες άλλες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να έχει πιο πολλά ακίνητα να χτίσει κανείς μέσα σε έναν οικισμό παρά έξω, διότι το δεύτερο έχει πρόσθετη επιβάρυνση στο κοινωνικό σύνολο», σημείωσε.
«Φωνάζουμε επί δεκαετίες για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά δεν φωνάζουμε αρκετά για το ότι δεν προχώρησαν επί δεκαετίες τα πολεοδομικά σχέδια. Εκεί λοιπόν υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε κατά πολύ τη διαθέσιμη γη εντός των οικισμών, ώστε να γίνει πιο φθηνή και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
«Με βάση τον συνολικό σχεδιασμό, αναμένονται αυξήσεις στις δυνατότητες δόμησης, και η διαδικασία θα είναι οργανωμένη μέχρι το 2028. Οι μελέτες θα δημοσιοποιηθούν για δημόσια διαβούλευση, επιτρέποντας στους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, ο καθένας στο πλαίσιο του δήμου (είναι ανά δήμο τα τοπικά πολεοδομικά), θα πρέπει να παρεμβαίνει μες στη δημόσια διαβούλευση και να υπάρχει ένας ολόκληρος διάλογος για το πώς θα χτίσουμε με σχεδιασμό εκτός οικισμών».
Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τις εξαγγελίες για φθηνότερο ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή έχουμε μια ζήτηση 4 έως 10,5 GigaWatt, κάτι που παίζει ανάλογα με την εποχή, με τη μέση τιμή να είναι στο 6. Υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση το φθινόπωρο, λίγο παραπάνω τον χειμώνα και πολλή το καλοκαίρι».
Εξάλλου, ενημέρωσε πως αυτήν τη στιγμή είναι εγκατεστημένα 8 GigaWatt φωτοβολταϊκά και 5 GigaWatt αιολικά ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένονται 13 GigaWatt φωτοβολταϊκά και 6,5 με 7 GigaWatt αιολικά. Αυτή η τεράστια προσθήκη Ανανεώσιμων Πηγών, που είναι για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα δημιουργήσει υπερβάλλουσα προσφορά και θα ρίξει τις τιμές. Αυτό ήδη συμβαίνει.
Παράλληλα, ανέφερε πως οι τιμές στο φυσικό αέριο σήμερα είναι διπλάσιες από ό,τι ήταν το 2019. Oι τιμές των ρύπων που είναι το άλλο κομμάτι κόστους που επηρεάζει, βρίσκονται σε τριπλάσια επίπεδα. Δεν έχουμε τρομακτικές αντίστοιχα αυξήσεις γιατί αυξήθηκαν οι ΑΕΠ. «Αυτήν τη στιγμή η αποθήκευση ενέργειας είναι πάρα πολύ λίγη, έχουμε όμως ένα μεγάλο έργο στην Αμφιλοχία που είναι σε εξέλιξη με 600 MegaWatt αποθήκευση με αντλησιοταμίευση, καθώς και δυο διαγωνισμούς που πέτυχαν. Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο απελευθερώνουμε πλήρως την αποθήκευση. Δίνουμε δηλαδή τη δυνατότητα σε όσους παραγωγούς έχουν φωτοβολταϊκά από το 2019 και μετά, να βάλουν μια μπαταρία χωρίς να ρωτήσουν, κι αυτοί θα μπουν μαζικά να αποθηκεύσουν για να αποφύγουν τις περικοπές».
Τέλος, είπε ότι οι λογαριασμοί θα είναι παγίως φθηνότεροι το φθινόπωρο και την άνοιξη, θα ανεβαίνουν το καλοκαίρι και θα ξαναπέφτουν. «Συνολικά θα υπάρχει μια πτώση που όσο προστίθεται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα πέφτει. Όσο μπαίνουν περισσότερες ΑΠΕ τόσο θα μπαίνουν. Συν ότι αναμένεται μια κατάρρευση στις τιμές του αερίου, που θα ξεκινήσουν σταδιακά από αυτήν τη χρονιά», κατέληξε.
Τέλος προανήγγειλε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βγει ένα πρόγραμμα επιδότησης για αντλίες θερμότητας, που θα αφορά ένα κομμάτι για ευάλωτους κι ένα κομμάτι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
flash.gr
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων