Κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμού , από τις ενώσεις ξενοδόχων Πάρου, Αντιπάρου, Μήλου ,Σαντορίνης και Τήνου για την ένταξη των εποχικών ξενοδοχείων στα μέτρα στήριξης.
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Τουρισμού, κ Χάρη Θεοχάρη
e-mail: mintourismgr@gmail.com
ΘΕΜΑ: Ένταξη εποχικών ξενοδοχείων στα προβλεπόμενα μέτρα στήριξης
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή τα ανακοινωθέντα μέτρα, αλλά και τα μέτρα που προτείνει η ΠΟΞ να παρθούν για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο υπόμνημά της που επισυνάπτεται. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση μέτρων που όμως λαμβάνει υπόψιν της μόνο τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Αυτό ισχύει και με τα όσα μέτρα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα από την κυβέρνηση. Ο προϋποθέσεις ένταξης ενός ξενοδοχείου στα προβλεπόμενα μέτρα ουσιαστικά αποκλείουν τη συμμετοχή των εποχικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, η κατηγορία των εποχικών ξενοδοχείων δεν είναι αμελητέα ούτε και το αποτύπωμά της στην εθνική οικονομία. Όπως και στην υπόλοιπη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έτσι και στα νησιά μας, ο τουρισμός αποτελεί τον κύριο πυλώνα της οικονομίας μας και συμβάλλει κατά συντριπτικό ποσοστό στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ των νησιών αυτών. Μάλιστα σε επίπεδο Περιφέρειας το ΑΕΠ εξαρτάται κατά 97,1% από τον τουρισμό (ΙΝΣΕΤΕ 2018).
Στις Κυκλάδες η πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις και πρόκειται στο σύνολό τους για εποχικές επιχειρήσεις πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Η τουριστική σεζόν περιορίζεται στους 4 μήνες (μέσα Μάϊου έως μέσα Σεπτεμβρίου) με μία μικρή προσθήκη την περίοδο του Πάσχα ή στους 6 μήνες για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Τα έξοδα, τα δημοτικά τέλη, οι φόροι και οι εισφορές προφανώς αφορούν στο σύνολο του ημερολογιακού έτους. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια οι προνομιακοί οικονομικοί όροι λόγω νησιωτικότητας έχουν εξαλειφθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, χωρίς όμως εμείς να σταματήσουμε να είμαστε νησιώτες με όσες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται. Για φέτος, η περίοδος του Πάσχα έχει ήδη χαθεί. Διαβάζουμε και ακούμε από επίσημα χείλη ότι πλέον οι ελπίδες για ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου τοποθετούνται στο γ’ τρίμηνο του έτους, δηλαδή από Ιούλιο, σενάριο μάλιστα που χαρακτηρίζεται ως αισιόδοξο. Παράλληλα, οι ακυρώσεις πληθαίνουν και τα αιτήματα για επιστροφές προκαταβολών αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καθιστώντας την προοπτική του ανοίγματος πρακτικά αμφίβολη λόγω αδυναμίας κάλυψης λειτουργικών εξόδων και υποχρεώσεων. Μετά και τη σημερινή δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν κυρίας Φον Ντερ Λάιεν που ουσιαστικά συμβουλεύει τους Ευρωπαίους να μη ταξιδέψουν για καλοκαιρινές διακοπές φέτος και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες αποτελούν τον κύριο όγκο επισκεπτών στα νησιά μας, η κατάσταση επιβαρύνεται επικίνδυνα.
Εν ολίγοις η χρονιά για εμάς, τα εποχικά ξενοδοχεία προδιαγράφεται χαμένη, μιας και το Σεπτέμβριο ουσιαστικά κλείνουν τα περισσότερα ξενοδοχεία των νησιών μας, της δε Αντιπάρου από την αρχή του Σεπτεμβρίου. Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία πόλεως και τα 12μηνης λειτουργίας, εμείς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακάμψουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς μιας και οι καιρικές συνθήκες υπαγορεύουν τον τερματισμό της λειτουργίας μας νωρίς το φθινόπωρο. Όσο και να «τραβηχτεί» η σεζόν, τον Οκτώβριο η υγρασία είναι έντονη και τα εποχικά καταλύματα δεν διαθέτουν υποδομή για να εξασφαλίσουν συνθήκες άνεσης στους χώρους τους. Μέσα σε δύο μήνες -αν υποθέσουμε ότι θα
υπάρξει ικανοποιητική πληρότητα- δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα και υποχρεώσεις, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή για εμάς, τα εποχικά ξενοδοχεία, όλες οι υποχρεώσεις παραμένουν όπως ίσχυαν προ πανδημίας.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, τις προϋποθέσεις ένταξης στα μέτρα καθώς και τις προβλέψεις για την φετινή τουριστική σεζόν, καθίσταται σαφές ότι όλα αυτά τα ξενοδοχεία μένουν εκτός ρυθμίσεων, εκτός βοήθειας και κατά πάσα πιθανότητα χωρίς αντικείμενο εργασίας, γεγονός καταστροφικό για την επιβίωσή τους.
Παρακαλούμε να λάβετε υπόψιν σας τις παρακάτω προτάσεις συμπληρωματικές των προτάσεων της ΠΟΞ και να μεριμνήσετε για την άμεση εφαρμογή τους:
Συγκεφαλαιώνοντας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το ξενοδοχειακό δυναμικό των Κυκλάδων αποτελείται από μικρά και μεσαία εποχικά ξενοδοχεία που συμμετέχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ελληνική οικονομία. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα πρόνοια, ώστε να μπορέσουν τα ξενοδοχεία αυτά να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους και κατ’ επέκταση να περιοριστεί το οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και πανελλαδικά.
Με εκτίμηση,
Για την Ένωση Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου Αμπατζή Μάνια (κιν. 6945155821)
Για το Σωματείο Ξενοδόχων Μήλου Μωραϊτης Δημήτρης (κιν. 6974881393)
Για την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης Ηλιόπουλος Αντώνης (κιν. 6944815185)
Για την Ένωση Ξενοδόχων Τήνου Δεσύπρης Ιουλιανός
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων