5 Φεβρουαρίου, 2023

Και τα αγροτεμάχια στα “δίχτυα” της εφορίας.

Όπως όλα δείχνουν η τριτοκομματική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην προσωρινή λύση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων με βάση όχι την αξία τους, αλλά την επιφάνειά τους, που σημαίνει πως θα πληρώνουμε στην εφορία για τα αγροτεμάχια μας με το στρέμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr φαίνεται πως η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση να φορολογηθούν από 8 έως 10 ευρώ το στρέμμα.

Από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων που είναι εκτός σχεδίου πόλεως αναμένεται να συγκεντρωθούν το 2014 και τα επόμενα χρόνια περί τα 750 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2014 τουλάχιστον η επιβολή φόρου θα γίνει ανά στρέμμα στις εκτός σχεδίου εκτάσεις και το ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από το συνολικό αριθμό των εκτός σχεδίου εκτάσεων που έχει δηλώσει ένας φορολογούμενος στην εφορία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που επικαλείται το capital.gr υπάρχουν εκτός σχεδίου αγροτεμάχια περίπου 66 εκατομμύρια στρέμματα, νούμερο που μπορεί να φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Αν τελικά τα συνολικά αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί είναι 66 εκατ. στρέμματα τότε θα φορολογηθούν με 10 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ εάν πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν 80 εκατ. στρέμματα τότε η φορολόγηση θα πέσει στα 8 ευρώ. 

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως κάθε πολίτης κατά μέσο όρο έχει στην κατοχή του 4 στρέμματα εκτός σχεδίου γης,. ενώ η μέση αγροτική καλλιέργεια είναι 35 στρέμματα. Αυτό σημαίνει πως κάθε πολίτης με 4 στρέμματα θα πληρώνει από 32 έως 40 ευρώ το χρόνο, ενώ για κάποιον που έχει 35 στρέμματα ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι από 140 έως 210 ευρώ ετησίως.

Οι τιμές 8 ή 10 ευρώ ανά στρέμμα είναι ο μεσοσταθμικός φόρος, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως θα υπάρξει μικρότερη φορολογική επιβάρυνση σε περίπτωση που το στρέμμα είναι καλλιεργούμενη δασική έκταση ή βοσκότοπος, ενώ για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και τις παραθαλάσσια αγροτεμάχια η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 10 έως 12 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχουν ενημερώσει την εικόνα τους για τα εκτός σχεδίου ακίνητά τους μέσω της δήλωσης Ε9, αλλά όπως όλα δείχνουν η διακομματική επιτροπή καταλήγει στην απόφαση ο υπολογισμός του φόρου για τα αγροτεμάχια να γίνει με βάση το υφιστάμενο Ε9 και να μην γίνουν νέες δηλώσεις.

Σχετικά με το 2015, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ο φόρος στα αγροτεμάχια αναμένεται να υπολογιστεί με βάση τις ειδικές αξίες που ισχύουν για τα εκτός σχεδίου.

Στο τραπέζι της διακομματικής τέθηκε και το θέμα της απαλλαγής των φορολογουμένων από το χαράτσι, όλων εκείνων των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά προς το παρόν δεν λήφθηκαν αποφάσεις.

πηγή : capital.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *