8 Φεβρουαρίου, 2023

Συνεχίζεται ο «χορός» σεισμών στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ νότια της Ιεράπετρας, στις 15:51, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ακολούθησαν μέσα σε λίγη ώρα συνεχείς μετασεισμοί οι οποίοι – μέχρι αυτή την ώρα – έχουν ως εξής:

Στις 16:01 με μέγεθος 4,0 Ρίχτερ
Στις 16:33 με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ
Στις 16:45 με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ
Στις 17:21 με μέγεθος 4,6 Ρίχτερ
Στις 17:56 με μέγεθος 3,4 Ρίχτερ

Όλες οι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια της Ιεράπετρας και πέραν του ότι η πρώτη έγινε αισθητή στην ανατολική Κρήτη, οι άλλες ακολουθώντας φθίνουσα πορεία δεν έγιναν ιδιαίτερα αισθητές  λόγω και της μεγάλης απόστασης.

Για τον λόγο αυτό ο διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε ότι η απόσταση από το νησί είναι σημαντικός παράγοντας  για την απόσβεση της ενέργειας.

Επίσης από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας επεσήμανε πως «πρόκειται για ένα μέτωπο που δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά ευτυχώς αυτό το προωθημένο μέτωπο πάνω στο οποίο εκδηλώθηκε ο σεισμός, είναι μακριά από τη χέρσο, είναι πάνω από 80 χλμ. Μακριά από τη νότια ακτογραμμή της Κρήτης. Συνεπώς δεν επηρεάζει τον χώρο.»

Το μέτωπο που αναφέρει ο κ.Λέκκας δεν είναι άλλο από το «Ελληνικό τόξο» που διασχίζει την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Βασικό τεκτονικό γνώρισμα του Ελληνικού χώρου είναι το Ελληνικό τόξο. Το Ελληνικό τόξο (τόξο του Αιγαίου) αποτελεί το όριο επαφής της Ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας –τμήμα της οποίας είναι το Αιγαίο-, και της Αφρικανικής πλάκας –τμήμα της οποίας είναι η λιθόσφαιρα της Ανατ. Μεσογείου.

Οι δύο λιθοσφαιρικές πλάκες συγκλίνουν στην περιοχή αυτή με σχετική ταχύτητα 2,5 εκατοστά το χρόνο, με συνέπεια την καταβύθιση της ωκεάνιας πλάκας της Ανατ. Μεσογείου, λόγω μεγαλύτερης πυκνότητας, κάτω από την ηπειρωτική πλάκα του Αιγαίου.

Το τόξο που δημιουργείται στην περίπτωση αυτή αποτελείται από την ελληνική τάφρο, το νησιωτικό τόξο, την οπισθοτάφρο και το ηφαιστειακό τόξο.

Η τάφρος δημιουργείται κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών. Πρόκειται για ένα σύστημα τάφρων , μία σειρά από βαθιές θαλάσσιες λεκάνες από τη Ρόδο, την Κρήτη, έως και την Κεφαλονιά (γνωστή και ως ελληνική δίαυλος)

flashnews.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *