27 Σεπτεμβρίου, 2023

Συγκίνηση στην πρεμιέρα του έργου “Χάνς-Μέσα στο Ένα το Πολύ”

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του θεατρικού έργου “Xάνς-Μέσα στο Ένα το Πολύ” στο BIOS στην Αθήνα,παρουσία συμπατριωτών και  του πλοιάρχου κ. Κώστα Μπαρμπαντωνάκη από την Πλάκα , ο οποίος υπήρξε ασθενής του γιατρού Hans Lober.Η παράσταση θα επαναληφθεί  το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στο BIOS  στις 8 μμ.Στις φωτογραφίες ο Κώστας Μπαρμπαντωνάκης με τους συντελεστές του έργου.

Λίγα λόγια για το έργο

Το δεύτερο μέρος της καλλιτεχνικής σειράς «Η δική σου ιστορία» (Deine Geschichte), που αποτελεί πρωτοβουλία της Ελισάβετ Χάσσε και διαπραγματεύεται αυτοβιογραφικές ιστορίες από την Ελλάδα, στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

Το έργο εμπνέεται από την ιστορία του δρ. Hans Löber, ο οποίος υπηρέτησε ως στρατιωτικός γιατρός το 1943-44, για ενάμιση χρόνο, στη Μήλο. Στο διάστημα αυτό έστελνε κάθε Κυριακή μια επιστολή στη σύζυγο του στη Γερμανία. Συνολικά, 57 επιστολές. Στα γράμματα περιγράφει την καθημερινή του ρουτίνα στο νησί. Ο σημερινός, ωστόσο, αναγνώστης δυσκολεύεται να πιστέψει ότι ο συντάκτης των επιστολών ήταν κατακτητής σε μια κατεχόμενη χώρα. Πολύ σύντομα, ο δρ. Löber ανακάλυψε ότι οι ντόπιοι είχαν άμεση ανάγκη από ιατρική περίθαλψη και φρόντισε να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο για τους Μηλιούς, με την έγκριση των ανωτέρων του. Οι κάτοικοι που τον γνώρισαν εκείνη την εποχή μιλούν γι’αυτόν με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση ακόμα και σήμερα.

Το έργο βασίζεται εν μέρει σε αρχειακό υλικό, προσωπικές επιστολές, στρατιωτικά ντοκουμέντα, απομαγνητοφωνημένες διηγήσεις και μνήμες αυτόπτων μαρτύρων. Η σκηνοθέτις Ελισάβετ Χάσσε και ο συγγραφέας Jürgen Himmelsbach δημιουργούν μια παράσταση που συμπαρασύρει τον θεατή σε ένα συνειδησιακό ταξίδι σε ουδέτερο χωροχρόνο. Μέσω των τριών πρωταγωνιστών αναστοχαζόμαστε το νόημα της ευθύνης, του καθήκοντος και των ιδανικών. Επίσης, εννέα χορευτές πλαισιώνουν δραματουργικά την παράσταση.

Η παράσταση χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *