8 Φεβρουαρίου, 2023

Στο επίκεντρο των ξένων οι ανασκαφές στην Αρχαία Αμφίπολη

Εκτενή ρεπορτάζ για τις ανασκαφές στην Αρχαία Αμφίπολη και τη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον χώρο, «φιλοξενούνται» στα διεθνή Μέσα. Στα δημοσιεύματα καταγράφεται η δήλωση του πρωθυπουργού ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικά σημαντικό εύρημα», το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 325-300 π.Χ. καθώς και η περιγραφή από τον Αντώνη Σαμαρά ότι ένας φαρδύς δρόμος οδηγεί στον τάφο, του οποίου η είσοδος φυλάσσεται από δυο ολόγλυφες Σφίγγες και μένει να διαπιστωθεί ποιος είχε ταφεί εκεί.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), σε άρθρο του, κάνει λόγο για «Μυστήριο γύρω από την ανακάλυψη αρχαίου τάφου στην Ελλάδα».

«Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, περίπου 60 χλμ (37 μίλια) από τη σύγχρονη πόλη των Σερρών, η Αμφίπολη ήταν μια σημαντική πόλη του αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου του Αλεξάνδρου. Η Περσίδα σύζυγος του Αλεξάνδρου, Ρωξάνη και ο υιός του Αλέξανδρος, είχαν εξοριστεί στην Αμφίπολη όπου και δολοφονήθηκαν κατόπιν εντολής του διαδόχου του, Βασιλιά Κάσσανδρου, περίπου το 310 π.Χ. Δεν υπήρχαν εισηγήσεις ότι ο τάφος θα μπορούσε να ανήκει στον ίδιο τον Αλέξανδρο που πέθανε στη Βαβυλώνα, το σημερινό Ιράκ, ωστόσο ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να ανήκει σε κάποιο άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας».

Παράλληλα, τηλεγράφημα του Reuters και ρεπορτάζ της Washington Post, βασισμένο σε είδηση του Associated Press, αναφέρονται στον μακεδονικό τάφο που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον αρχαιολογικό χώρο. Τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για σημαντική ανακάλυψη και εντυπωσιακά ευρήματα και παραθέτουν τις σχετικές δηλώσεις του κ. Σαμαρά.

Στις ανακαλύψεις της Αμφίπολης αναφέρεται ειδικό θέμα και στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Figaro, ενώ σε δημοσίευμα του «Guardian» τονίζεται πως οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τεράστιο αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη, ο οποίος έχει έρθει σταδιακά στο φως τα τελευταία δύο χρόνια, και σηματοδοτεί μια σημαντική αποκάλυψη από την πρώιμη ελληνιστική εποχή.

«Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να μαρτυρά κάποια σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι αρχαιολόγοι άρχισαν τις ανασκαφές το 2012 και αναμένεται ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στον τάφο στο τέλος του μήνα, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν ποιος ήταν θαμμένος εκεί» αναφέρει η εφημερίδα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *