30 Ιανουαρίου, 2023

Στη Βουλή σήμερα τα προβλήματα υγείας από την εξόρυξη ορυκτών στη Μήλο.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής υδατικών πόρων της Βουλής. Σε αυτή θα παραστούν και θα καταθέσουν επιστήμονες και υπηρεσιακοί παράγοντες με θέμα “Περιβαλλοντική Υποβάθμιση από την Εξωρυκτική δραστηριότητα στη νήσο Μήλο”. Πρόεδρος της επιτροπής είναι η κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ξεχωριστή σημασία έχει η τοποθέτηση της καθηγήτριας επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Αθηνάς Λινού. Η τελευταία έχει καταθέσει στο δικαστήριο ότι οι άνθρωποι που κατοικούν στη Μήλο, παρουσιάζουν μέχρι και διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν ή να πεθάνουν από προβλήματα του αναπνευστικού.

Τους συγκεκριμένους κινδύνους άλλωστε αναμένεται να απαριθμήσουν στην συνεδρίαση ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Παναγιώτης Μέρκος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας, κυρία Βασιλική Καραούλη, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Ποιότητας Ζωής), κ. Ιωάννης Σαγιάς.

Πέραν αυτών , η κυρία Αυγερινοπούλου, στο παρελθόν είχε καταθέσει αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας στην οποία παρέθετε τα δραματικά αποτελέσματα του πρώτου σταδίου μελέτης «νοσηρότητας και θνησιμότητας στην νήσο Μήλο» που πραγματοποιεί το εργαστήριο Υγιεινής, επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η μελέτη καταδεικνύει «με βεβαιότητα οφθαλμολογικό πρόβλημα κυρίως εξ’ ερεθισμού. Επίσης υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα χρόνιων πνευμονοπαθειών». Εξίσου, σημαντικά όμως είναι και τα ευρήματα της δεύτερης μελέτης καθώς δείχνουν: «Ισχυροποίηση των ευρημάτων νοσηρότητας για αυξημένα ποσοστά εμφάνισης νόσων του αναπνευστικού στο γενικό πληθυσμό (Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Αλλεργική Ρινίτιδα, Πνευμονία, Βρογχιεκτασία).

Δημιουργήθηκαν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των Πνευμόνων και του Προστάτη. Δεδομένου όμως του μικρού δείγματος, απαιτείται περεταίρω διερεύνηση για την ισχυροποίηση αυτών των ενδείξεων.

Παρατηρήθηκε αυξημένη νοσηρότητα από νοσήματα του αναπνευστικού και στον παιδικό πληθυσμό.

Με βάση τα συγκεκριμένα ευρήματα, προτείνεται η συνέχεια λήψης προληπτικών μέτρων για την υγεία του πληθυσμού στη νήσο Μήλο».

Σημειώνεται ότι για τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί οι βολές στρέφονται κατά της S&B Bιομηχανικά Ορυκτά.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *