27 Ιανουαρίου, 2023

Σκληραίνουν τα μέτρα ενόψει του Πάσχα-Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικές οδούς και λιμάνια

Σε αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας προχώρησε από τις 6.00 το απόγευμα η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από τις 6.00 το απόγευμα αποφασίστηκε σε όλη την επικράτεια και σε εθνικούς δρόμους από και προς αστικά κέντρα να υπάρξει εντατικοποίηση του ελέγχου μετακινήσεων όλων των ΙΧ.

Συγκεκριμένα, στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και τους παράδρομους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος.

Αντίστοιχη εντολή δόθηκε και στο Λιμενικό Σώμα που προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς. Ουσιαστικά πλέον υπάρχει πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων σε εθνικές οδούς. Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απριλίου. Ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι ουσιαστικά δεν έχουμε νέα μέτρα αλλά αυστηρότερη εφαρμογή των υπάρχοντων μέτρων.

Οσοι θέλουν άπαξ να μετακινηθούν προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, μπορούν να το κάνουν, αλλά προφανώς δεν θα μπορούν να επιστρέψουν. Μάλιστα εξαίρεση δεν θα υπάρχει ούτε για λόγους εργασίας, αφού διευκρινίστηκε ότι με έγγραφο εργοδότη επιτρέπεται μετακίνηση μόνο εντός νομού. Σχολίασε μάλιστα ότι επειδή παρατηρείται έντονη χρήση τέτοιων εγγράφων, θα υπάρχουν διασταυρώσεις και ενδεχόμενες κυρώσεις σε εργοδότες για αδήλωτη εργασία.

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ της χώρας, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Εξαιρούνται αποκλειστικά, είπε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους – αλλά υπό την προϋπόθεση επίδειξης φύλλου πορείας.

Οπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αν για παράδειγμα κάποιοι επιλέξουν να πάνε στα χωριά τους δηλώνοντας ότι εκεί είναι η μόνιμη κατοικία τους, εφόσον το κάνουν, δεν θα μπορούν να επιτρέψουν. Ανέφερε ακόμα ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.

Σε ό,τι αφορά το Άγιο Φως, με αφορμή κάποιες ανακοινώσεις δημάρχων, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του κατ’ οίκον.

euronews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *