28 Ιανουαρίου, 2023

Σήμερα οικόπεδο, αύριο χωράφι

Με την ευκαιρία των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα,  γύρω από τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια που κακά τα ψέματα απαξιώνουν πολλές (αν όχι την πλειονότητα), από τις ακίνητες περιουσίες των πολιτών, αναρωτιέμαι τελικά, πώς ο πολίτης μπορεί να «χτίσει» σχέσεις εμπιστοσύνης με την πολιτεία, όταν αυτή λαμβάνει αποφάσεις που τον αφήνουν ξεκρέμαστο.

Στους πολιτισμένους λαούς υπάρχει μια αρχή που τηρείται χωρίς ενδοιασμούς και δεύτερη σκέψη. Κάθε νόμος, ρύθμιση κ.λπ. που δημιουργεί κάποιες υποχρεώσεις (κυρίως οικονομικές) σε βάρος του πολίτη, ισχύει μετά την ψήφισή του και δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Με αυτόν τον τρόπο, κάθε πολίτης, προγραμματίζει τη ζωή του και την οικονομική του δραστηριότητα, ή επένδυση, γνωρίζοντας ότι το οικόπεδο που αγόρασε, το αυτοκίνητο, ή το σπίτι, κ.λπ. δεν θα φορολογηθούν περισσότερο απ’ όσο φορολογήθηκε τη στιγμή που το αγόρασε, ή το έχτισε.

Ξέρει ότι το οικόπεδο που αγόρασε, θα συνεχίσει να είναι οικόπεδο και δεν θα μετατραπεί σε χωράφι, χάνοντας μεγάλο μέρος της αξίας του και των χρημάτων που δόθηκαν για την αγορά του.

Έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη. Μόνο σε χώρες «αλαλούμ», επιτρέψτε μου την έκφραση, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αν θυμάμαι καλά, το Π.Δ. 24/5/1985 (ΦΕΚ 270Δ/85), καθόριζε τις προϋποθέσεις με τις οποίες σε ένα εκτός σχεδίου οικόπεδο, μπορούσε να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Με το συγκεκριμένο Π.Δ. ήξερες ότι όταν πλήρωνες για να αγοράσεις ένα οικόπεδο, αγοράζεις οικόπεδο, όταν πληρώνεις για χωράφι, αγοράζεις χωράφι.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα, που η νυν κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «τακτοποιήσει», κάποια πράγματα, με νόμο, μετατρέπει ούτε λίγο, ούτε πολύ, το άλλοτε ακριβοπληρωμένο οικόπεδο, σε χωράφι. Εκτός βέβαια, κι αν βγάλεις οικοδομική άδεια μέσα σε ένα χρονικό διάστημα.

Μα όταν αγοράζεις ένα οικόπεδο, δεν είσαι υποχρεωμένος να το χτίσεις από την επομένη της αγοράς του, για πολλούς λόγους και κυρίως για οικονομικούς. Μπορεί να το αγόρασες στο κάτω-κάτω, με σκοπό να το πουλήσεις αργότερα όταν θα πάρει αξία η περιοχή ως οικόπεδο πάλι.

Έτσι όπως φτάσαμε σήμερα, η παλιά σοφή κουβέντα, «αγόρασε γη και δεν θα χάσεις τα λεφτά σου», πάει στο καλάθι των αχρήστων.

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *