του Νίκου Αβουκάτου
«Ο στόχος μας είναι να γίνουμε το πρώτο κατοικημένο νησί του Αιγαίου με χρήση της ενέργειας από ΑΠΕ. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό μπορεί να γίνει αρχικά ποσοστιαία με 10%, 20%, ή 30%». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης δηλώνει στη Greenagenda.gr την αποφασιστικότητα που διακρίνει τόσο τη δημοτική αρχή όσο και την ενεργειακή εταιρεία του νησιού για αυτήν τη σημαντική πρόκληση.
«Δυστυχώς λόγω της νομολογίας διαπιστώνουμε ότι είναι δύσκολος ο δρόμος ώστε να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες πλήρους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Πάντως με το σύμφωνο συνεργασίας του δήμου και της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου (ΣΕΣ) σχεδιάζουμε το ενεργειακό μας μέλλον έχοντας και τη συνδρομή δύο Πανεπιστήμιων της χώρας», επισημαίνει στη Greenagenda.gr ο κ. Μπαμπούνης και σημειώνει ότι «για το project και την υλοποίηση του δείχνει καλή διάθεση και ανταπόκριση το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος».
Όπως τονίζει ο ίδιος, «σταδιακά θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και δύο ή τρεις ανεμογεννήτριες ισχύος 1,2 μεγαβάτ η κάθε μία. Σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, λοιπόν ελπίζουμε κάποια στιγμή να συνδιαχειριστούμε την ενέργεια. Για την αποθήκευση ενέργειας έχουμε προσανατολιστεί στη μέθοδο της μέθοδο της αντλησιοταμίευσης».
Το Αιγαίο έχει ένα από τα πιο πλούσια δυναμικά για τις ΑΠΕ στην Ευρώπη. Με την αξιοποίησή τους, θα προσελκύσει ακόμη περισσότερο ανθρώπους που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και προτιμούν για τις διακοπές τους προορισμούς όπου ο σεβασμός στο περιβάλλον και οι αειφορικές πρακτικές και συμπεριφορές γίνονται πράξη.
Αν και με αιολικό δυναμικό, ήλιο και θάλασσα, στο νησί της Σίφνου καταναλώνονται ετησίως περί τους 4.500 τόνοι υγρών καυσίμων, από τους οποίους περί τους 3.600 τόνοι για τη ΔΕΗ προκειμένου να παράγει 17 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ έχει εγκατεστημένες επτά ντηζελογεννήτριες συνολικής ισχύος 8,7 ΜW.
Με τη χρήση ΑΠΕ θα μπορούσε σταδιακά να απεξαρτηθεί το νησί από το πετρέλαιο και ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος, που θα μπορούσε να αποθηκεύεται η περισσευούμενη ενέργεια κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών που υπάρχει μικρή κατανάλωση και να υπάρχει διαθέσιμη τότε που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, δηλαδή το καλοκαίρι είναι η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης. Η αντλησιοταμίευση συνίσταται στην άντληση νερού από μια χαμηλή δεξαμενή σε μια δεξαμενή σε μεγαλύτερο υψόμετρο όταν έχεις περισσευούμενη ενέργεια και η παραγωγή ενέργειας που γίνεται με τη διοχέτευση του αποθηκευμένου νερού σε υδροστρόβιλους που παράγουν ρεύμα, όταν χρειάζεται.
Στη Σίφνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χαμηλή δεξαμενή η θάλασσα, ενώ τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού επιτρέπουν τη κατασκευή της επάνω δεξαμενής με απόλυτη ασφάλεια, ελάχιστες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και οικονομικά αποδεκτό κόστος. Το σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση με γλυκό νερό χρησιμοποιείται ήδη σε περισσότερα από 100 σημεία σε όλο τον πλανήτη. Δεν πρόκειται για κάποια νέα ή αδοκίμαστη μέθοδο, ώστε να υπάρχουν ουσιαστικά ερωτηματικά στο τεχνικό πεδίο, αλλά θα είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί η αντλησιοταμίευση με θαλασσινό νερό για αποθήκευση ΑΠΕ. Αυτό το γεγονός καθιστά το έργο καινοτόμο και υπό αυτή την έννοια επιλέξιμο για υψηλό ποσοστό επιδότησης από το Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τη βέλτιστη μέθοδο για την ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου επέλεξε η μελετητική ομάδα της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου ύστερα από διαρκή συγκριτική μελέτη των διαθέσιμων ανά τον κόσμο τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και με την ουσιαστική σύμφωνη γνώμη των μελετητών της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών RESCoop .
Στα τέλη Ιανουαρίου τα μέλη του ΣΕΣ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Υβριδικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση που έκανε ο καθηγητής Δημήτρης Κατσαπρακάκης από το ΤΕΙ Κρήτης. Ο κ. Κατσαπρακάκης εξήγησε ότι η ακριβής διαστασιολόγηση του σχεδιαζόμενου Υβριδικού Σταθμού θα προκύψει αφού υπολογιστεί το βέλτιστο μέγεθος του ταμιευτήρα (επάνω δεξαμενή) με βάση τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το ελάχιστο κόστος κατασκευής. Από τον υπολογισμό της αποθηκευτικής ικανότητας του ταμιευτήρα θα προκύψει το απαιτούμενο μέγεθος εγκατάστασης ανεμογεννητριών και κατά πάσα πιθανότητα και φωτοβολταϊκών.
«Οι εργασίες κατασκευής του υβριδικού σταθμού Σίφνου προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε κάτι λιγότερο από τρία χρόνια», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΣΕΣ Γιάννης Ποριώτης.
Για τουλάχιστον κάποια χρόνια από την πλήρη ένταξη του Υβριδικού Σταθμού στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Σίφνου θα συνεχίσει να είναι απαραίτητος τουλάχιστον ως εφεδρεία το εργοστάσιο της ΔΕΔΔΗΕ, μέχρις ότου γίνουν οι απαραίτητες συμπληρωτικές μονάδες ΑΠΕ στον Υβριδικό Σταθμό.
Η Συνεταιριστική Εταιρεία της Σίφνου (ΣΕΣ) προσκαλεί τα μέλη της, τους φίλους της και κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει τεκμηριωμένες προτάσεις μέσα στο μήνα Φεβρουάριο τρέχοντος έτους, για την Ενεργειακή Αυτονομία της Σίφνου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Οι υποβαλλόμενες προτάσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΣΕΣ για τη μελέτη και κατανόηση τους από όλα τα μέλη τα οποία θα κληθούν να τις συζητήσουν και να αποφασίσουν για το ποια κρίνεται σαν βέλτιστη, σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί στις αρχές Μαρτίου,όπου θα συζητηθούν μόνο οι προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αναρτηθεί και είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν και αξιολογήσουν τα μέλη της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου.
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων