30 Ιανουαρίου, 2023

Σφραγίστηκε το “Παναγία Τήνου”, από βδομάδα η απάντληση υδάτων

Σε σφράγιση και στεγανοποίηση του καταπέλτη του ημιβυθισμένου πλοίου «Παναγία Τήνου», στην προβλήτα της πύλης Ε-4 στο λιμάνι του Πειραιά, προχώρησαν τα ειδικά συνεργεία, ώστε την εβδομάδα μετά το Πάσχα να αρχίσει η απάντληση των υδάτων.

Οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει από το πρωί από τα ειδικά συνεργεία σταμάτησαν προσωρινά. Για να συνεχιστούν απαιτούνται ειδικές άδειες από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, τυπική διαδικασία που αναμένεται να διευθετηθεί σύντομα.

Οι δύτες πραγματοποίησαν έρευνες στα ύφαλα του πλοίου που έχει καθίσει στον πυθμένα της θάλασσας από τη μία πλευρά και σφράγιζαν με ειδικά πώματα οποιαδήποτε τρύπα ή ρωγμή εντόπιζαν.

Η επιχείρηση της απάντλησης των υδάτων, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα, θα ξεκινήσει πιθανότατα επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη (3 ή 4 Μαΐου).

panagia_tin

Πρόκειται για διαδικασία που, εάν ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει και θα εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περισσότερο από δύο με τρεις ημέρες.

Όταν το πλοίο ευθυγραμιστεί, θα επιχειρηθεί να εντοπιστεί πιθανό ρήγμα από το εσωτερικό του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και βάσει των σχεδίων του πλοίου, το «Παναγία Τήνου» έχει γεμίσει από τη μία πλευρά με 25.000 τόνους νερού, ενώ στο εσωτερικό του τα νερά φαίνεται να έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στα περισσότερα σημεία.

Τα πιο πολλά σημεία έχουν βιντεοσκοπηθεί, ωστόσο, καθώς δεν έιναι διαυγές το νερό δεν διακρίνονται πολλά πράγματα.

Γύρω από το πλοίο έχει τοποθετηθεί αντιρρυπαντικό φράγμα και σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση, από την ημιβύθιση του πλοίου δεν έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση. Επίσης, στο εσωτερικό του δεν υπήρχαν ποσότητες καυσίμων παρά μόνο λιπαντικά στοιχεία στο μηχανοστάσιο.

Το «Παναγία Τήνου» ήταν παροπλισμένο εδώ και καιρό στο λιμάνι του Πειραιά -το ΝΑΤ είχε προχωρήσει σε κατάσχεση λόγω οφειλών- και τη Μεγάλη Τρίτη, υπό αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία, παρουσίασε μεγάλη εισροή υδάτων παίρνοντας επικίνδυνη δεξιά κλίση 40 μοιρών.

efsyn.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *