11 Νοεμβρίου, 2024

Σέριφος: Ξενοδοχείο με τελεφερίκ σε περιοχή Natura

Aκόμα μία επένδυση έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των τουριστικών μονάδων που σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται ήδη αυτήν την περίοδο ανεξαρτήτως των συνεπειών του υπερτουρισμού, αυτή τη φορά σε περιοχή Natura. Πρόκειται για την ανέγερση ενός υπόσκαφου ξενοδοχείου με τελεφερίκ στη Σέριφο, στην περιοχή Γάνεμα, πλησίον της ομώνυμης παραλίας.

Με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, τo νέο υπόσκαφο ξενοδοχείο θα κατασκευαστεί στην περιοχή Γάνεμα του Δήμου Σερίφου σε ιδιόκτητη έκταση 20.186 τετραγωνικών μέτρων σε θέση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού και θα είναι συνολικής δυναμικότητας 31 δωματίων και 93 κλινών με πισίνες και υπαίθριους χώρους αναψυχής. Η συνολική κάλυψη θα αντιστοιχεί σε 1.473 τ.μ. και η δόμηση σε 1.448 τ.μ.

Δέκα κτίρια με πισίνες

Μακέτα του ξενοδοχείου, όπως θα είναι όταν οικοδομηθεί

Το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο θα αποτελείται από 10 κτίρια, εκ των οποίων το πρώτο θα αποτελεί το κεντρικό κτίριο υποδοχής με την κοινόχρηστη πισίνα και τους χώρους εστίασης, ενώ στα υπόλοιπα 9 κτίρια οργανώνονται τα 31 δωμάτια με ιδιωτικές πισίνες. Για την εξυπηρέτηση της πρόσβασης στις επιμέρους εγκαταστάσεις προβλέπεται η κατασκευή επίγειου τελεφερίκ που θα έχει αφετηρία το κεντρικό κτίριο και θα καταλήγει στην απόληξη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο νοοτιοανατολικό τμήμα του ακινήτου. Το όριο του ακινήτου θα απέχει περίπου 30 μέτρα από τη θάλασσα, αλλά η χωροθέτηση των κτιρίων θα γίνει σε απόσταση 100 μέτρων από την οριογραμμή του αιγιαλού, όπως επιβάλλουν οι ισχύοντες πολεοδομικοί κανονισμοί. Φορέας της επένδυσης είναι η «Serifos Village IKE», εταιρεία η οποία συνδέεται με τον Χρυσόστομο Μαυρόπουλο, γνωστό από τις δραστηριότητές του στον τομέα των τροφίμων.

Η υδροδότηση της μονάδας θα γίνεται από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης. Εκτιμάται ότι οι ανάγκες σε νερό θα ανέρχονται σε 41,55 κυβικά μέτρα τη μέρα, εκ των οποίων τα 32,55 αφορούν τις ανάγκες ύδρευσης και τα 9 την άρδευση των χώρων πρασίνου. Ωστόσο, επιπλέον ποσότητες νερού θα απαιτούνται για τις πισίνες του ξενοδοχείου στην έναρξη της τουριστικής περιόδου ή, εφόσον χρειαστεί, για την ανανέωση του νερού τους, όπως αναφέρεται στη μελέτη. Σε κάθε δωμάτιο θα υπάρχει πισίνα βάθους 1,20 έως 1,30 μέτρων, ενώ η κοινόχρηστη πισίνα έχει εμβαδόν 126 τετραγωνικών μέτρων. Ετσι ο συνολικός όγκος νερού για τις πισίνες που θα διαθέτει το ξενοδοχείο θα ανέρχεται σε 838 κυβικά μέτρα.

H θέση του έργου εμπίπτει στην προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα είναι εντός Ειδικής Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) που έχει έκταση 4.753,5 εκτάρια. Επίσης η θαλάσσια περιοχή σε απόσταση περίπου 30 μέτρων βορειοδυτικά από το όριο του γηπέδου ανήκει στην περιοχή Natura 2000 «Σέριφος: Παράκτια Ζώνη και Νησίδες Σεριφοπούλα, Πιπέρι και Βοάς», η οποία αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Εμπίπτει ακόμα στα όρια της Σημαντικής Περιοχής για τα Πτηνά (ΣΠΠ).

Η οικολογική αξία της περιοχής αυτής έγκειται στον ασυνήθιστο συνδυασμό γεωμορφολογικών και υδρογεωλογικών χαρακτηριστικών που έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία 15 διαφορετικών οικοτόπων σε μικρή σχετικά έκταση. Υπάρχει αρκετά πλούσια πανίδα και αξίζει να σημειωθεί ιδίως η παρουσία διαφόρων ειδών αμφίβιων και ερπετών χρηζόντων απολύτου προστασίας, τρία μάλιστα εξ αυτών είναι απειλούμενα (αβλέφαρος, κυρτοδάκτυλος και κυβόφιδο). Σύμφωνα δε με τη Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης που έχει εκπονηθεί για την περιοχή του έργου, εκεί καταγράφονται συνολικά 6 φυσικοί τύποι οικοτόπων, 4 κοινοτικού και 2 εθνικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται πως με απόφαση του τότε υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη το 2000 η Σέριφος χαρακτηρίστηκε στο σύνολό της τοπίο ιδιαίτερου κάλλους με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, όπως και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της. Η ΜΠΕ ισχυρίζεται ότι «η σημασία της διατήρησης του τοπίου έχει ληφθεί υπόψη στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του έργου, στον οποίο σημαντική παράμετρος αποτελεί η ενσωμάτωσή του στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον».

Περιοχή-κλειδί

Το σχεδιαζόμενο ξενοδοχείο στη Σέριφο, που θα λειτουργεί εποχικά μόλις για 5 μήνες τον χρόνο (Μάιο-Σεπτέμβριο), θα βρίσκεται πλησίον των παραλιών Γάνεμα, Κουταλάς και Βάγια και θα προστεθεί σε ένα νησί στο οποίο καταγράφεται πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων τριών έως πέντε αστέρων (κυρίως 4 και 3 αστέρων). Η πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων εντοπίζεται στους οικισμούς Λιβάδι και Λιβαδάκι καθώς και στη Χώρα (Σέριφο). Εντός της περιοχής που θα κατασκευαστεί το ξενοδοχείο και σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τη θέση του υπάρχουν σήμερα ακόμα 5 ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενες κατοικίες.

Εντούτοις, παρά την εικόνα αυτή, η ΜΠΕ του έργου ισχυρίζεται ότι «η ευρύτερη περιοχή δεν αντιμετωπίζει, έως σήμερα, προβλήματα αρνητικής σωρευτικής δράσης, καθώς όλες οι μονάδες είναι χαμηλής δυναμικότητας, σε διάσπαρτες ενότητες». Και όπως σημειώνεται σε αυτήν, «στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων υπάρχει αυξημένη ζήτηση για υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακά καταλύματα. Ειδικά κατά τους θερινούς μήνες το Αιγαίο κατακλύζεται από τουρίστες, οι ανάγκες των οποίων σε υποδομές διαμονής σήμερα εξυπηρετούνται οριακά. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή της αγοράς και τις αυξημένες απαιτήσεις των επισκεπτών για υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, προέκυψε η προτεινόμενη επένδυση».

«Τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλες αλλοιώσεις, πόσο μάλλον μέσα σε περιοχές Natura. Η αλλοίωση του κόλπου στο Γάνεμα θα είναι τεράστια και μη αναστρέψιμη. Καλούμε σε συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 22/4/2024 στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, όπου είναι διαθέσιμη για ανάγνωση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και μπορεί ο κάθε πολίτης να εκφράσει τις ενστάσεις του» αναφέρει η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων.

Πηγή: efsyn.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή