Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.
Η υποστελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα για τον τομέα της Υγείας, ενώ στον «ορίζοντα» δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να διαμορφωθούν ποιοτικές συνθήκες.
Το σύστημα Υγείας έχει αφεθεί στην τύχη του όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι.
Για το νοσοκομείο της Αίγινας, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, μίλησε ο κ. Ροΐλος.
«Η «νησιωτικότητα» είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο για την πατρίδα μας. Αλλά δημιουργεί ιδιαίτερες προκλήσεις, αναφορικά με την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες όπου και αν μένουν. Είναι μία πρόκληση αυτό ούτως ή άλως. Κάθε χρόνο εργαζόμαστε και προετοιμαζόμαστε γι΄αυτό. Προφανώς το καλοκαίρι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, υπάρχουν μέρη που έχουν 60 μόνιμους κατοίκους και το καλοκαίρι μπορεί να είναι 5.000 μπορεί και περισσότεροι. Από πρόπερσι έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια μετακινήσεων γιατρών. Κάθε καλοκαίρι, μετακινείται μεγάλος αριθμός, ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και στα νησιά μας για να καλύψει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες την περίοδο του θέρους», είπε αρχικά.
«Αυτό συνδυάζεται με οικονομικά κίνητρα του υπουργείου. Στους γιατρούς δίνεται το ποσό των 2.100 ευρώ τον μήνα επιπλέον του μισθού του. λειτουργεί αυτό ως κίνητρο. Έχει ήδη μεγάλη διαφορά από πέρσι», συμπλήρωσε ο κ. Ροΐλος.
«Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, γίνεται μια μεγάλη ανακαίνιση πολλών Κέντρων Υγείας σε όλη την Ελλάδα. στην Αίγινα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Ήταν δύσκολο μέσα στον Αύγουστο με όλο τον φόρτο εργασίας. Όλο αυτό το project θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος εργαζομένων & μέλος Δ.Σ νοσοκομείου Λέρου, Τάσος Τσαχουριανίδης μίλησε για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.
Για την κατάσταση στο νοσοκομείο της Σάμου και την επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη ο κ. Τσαχουριανίδης είπε:
«Είναι γεγονός, γιατί είχε ξεκινήσει να γίνει μια κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού από διάφορους φορείς λόγω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου. Αυτό που λείπει από την Λερό είναι δεύτεροι γιατροί σε διάφορες μονήρεις ειδικότερες πχ παιδιατρική, ορθοπαιδική, νεφρολογική. Έχουμε βγάλει πολλές προκηρύξεις αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Τα οικονομικά κίνητρα, σε κάποια νησιά αποδίδον σε κάποια όχι».
Για τα ραντεβού των ασθενών: «Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα με τα ραντεβού. Από την στιγμή που είναι ένας ο αξονικός τομογράφος στο νησί και θα πρέπει να δουλεύει, με τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργούνται στο μηχάνημα, τα ραντεβού είναι πολύ περισσότερα γιατί εξυπηρετούμε και άλλα νησιά αλλά και πολλούς μετανάστες.
Για τις προσλήψεις στα νοσοκομεία: «Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα προκηρύξει άμεσα θέσεις εργασίας για τις παραπάνω ειδικότητες που λείπουν από το νησί, συν το γεγονός ότι θα συνταξιοδοτηθούν κάποιοι γιατροί. Αν η διαδικασία δεν είναι από τον πίνακα των επικουρικών γιατρών για να προσληφθούν άμεσα, η διαδικασία για να προσληφθεί ένας ιατρός στο ΕΣΥ είναι από 5 μήνες έως έναν χρόνο. Το νοσοκομείο της Λέρου δεν είναι ξεχωριστός οργανισμός από το ΕΚΑΒ. Ασθενοφόρα υπάρχουν αλλά και εκεί υπάρχει υποστελέχωση».
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων