15 Ιουνίου, 2024

Real estate: Στροφή των αγοραστών σε «ήσυχα» νησιά – Τις Κυκλάδες προτιμούν οι Έλληνες ομογενείς από τις ΗΠΑ

Στροφή και σε νέους νησιωτικούς προορισμούς για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, πραγματοποιούν φέτος οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές από το εξωτερικό, πέραν της Μυκόνου και της Σαντορίνης, που ασφαλώς εξακολουθούν να αποτελούν βασικές επιλογές.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το φετινό καλοκαίρι κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς η εκτίναξη του κόστους ζωής στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ο υψηλός πληθωρισμός και ασφαλώς η απότομη άνοδος των επιτοκίων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών έχουν διαμορφώσει νέες συνθήκες και στην αγορά ακινήτων και διαφοροποιούν αντίστοιχα και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η κυρίαρχη ομάδα

Σε σχετική ανάλυση, το δίκτυο μεσιτικών γραφείων Engel & Volkers σημειώνει ότι στα νησιά των Κυκλάδων οι Έλληνες ομογενείς από τις ΗΠΑ αποτελούν την κυρίαρχη αγοραστική ομάδα από το εξωτερικό. Παράλληλα, όμως, επιθυμούν να έχουν και κάποιο εισόδημα από την ενοικίασή του τις ημέρες που δεν βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Μύκονος και η Σαντορίνη αποτελούν, ασφαλώς, βασικές επιλογές, ωστόσο πλέον και η Πάρος έχει εξελιχθεί σε σημαντικό προορισμό για την αγορά εξοχικής κατοικίας από ξένους, χάρη και στα σχέδια για εκσυγχρονισμό των υποδομών του νησιού, την αναβάθμιση του αεροδρομίου, αλλά και τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οικοπέδων προς αγορά και κατοικιών. Αυτό δεν ισχύει στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου η προσφορά είναι σαφώς πιο περιορισμένη.

Πάτμος, Τήνος και Άνδρος

Οσοι αγοραστές προτιμούν πιο ήσυχες διακοπές κινούνται για την αγορά εξοχικής κατοικίας σε νησιά όπως η Πάτμος, η Τήνος, η Άνδρος και η Τζια. Η φυσική τους ομορφιά, το κυκλαδίτικο τοπίο και η αρχιτεκτονική συνδυάζονται με την ηρεμία, με αποτέλεσμα και τα νησιά αυτά να έχουν το «φανατικό κοινό» τους. Ειδικά στην Τζια καταγράφεται και μια στροφή στην κατασκευή κατοικιών πολυτελείας, με τιμές πώλησης που φτάνουν έως τα 5.300 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με το τελευταίο Παρατηρητήριο Τιμών Εξοχικής Κατοικίας που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες η Geoaxis, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, φέτος οι τιμές πώλησης εξοχικών στα νησιά των Κυκλάδων βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 10 ετών, έχοντας ανακάμψει πλήρως από την κρίση των προηγούμενων ετών, ιδίως την περίοδο 2013-2017. Ειδικότερα, για ένα τυπικό εξοχικό σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Τζια, η Πάρος και η Σέριφος η μέση αύξηση από πέρσι διαμορφώνεται σε 3,4%, ενώ η μέση άνοδος στις τιμές πώλησης πολυτελών κατοικιών διαμορφώνεται σε 3,5%.

Η μέση τιμή πώλησης μιας πολυτελούς κατοικίας στη Μύκονο αγγίζει φέτος τα 13.360 ευρώ/τ.μ., όντας αυξημένη κατά 3%, ενώ στη Σαντορίνη διαμορφώνεται σε 11.270 ευρώ/τ.μ. ή 4,4% υψηλότερα από το περσινό καλοκαίρι. Στην Τζια η μέση τιμή αγγίζει τα 5.460 ευρώ/τ.μ., σύμφωνα με την Geoaxis, έχοντας αυξηθεί κατά 2,9% από πέρυσι, ενώ στην Πάρο η μέση τιμή αγγίζει τα 8.000 ευρώ/τ.μ., ποσό που επίσης συνιστά ετήσια αύξηση της τάξης του 2,9%.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ακόμα μία νέα τάση, η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αφορά την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για εξοχικά από νεότερους σε ηλικία ξένους αγοραστές, τουλάχιστον συγκριτικά με το παρελθόν. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία Elxis, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των εξοχικών κατοικιών, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση από ανθρώπους ηλικίας 35-55 ετών, ενώ μέχρι πρόσφατα η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων ήταν άνθρωποι που πλησίαζαν προς τη συνταξιοδότηση ή είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί, όντας, δηλαδή, άνω των 55 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γαβριηλίδη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Elxis, «Ολλανδός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Αμστερνταμ προχώρησε πρόσφατα στην αγορά μιας βίλας στην Πάλαιρο, απέναντι από τον Σκορπιό. Πλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού με κέρδη που κατέγραψε από τα κρυπτονομίσματα. Η ηλικία του συγκεκριμένου αγοραστή είναι μόλις 35 ετών».

Οπως εξηγεί ο κ. Γαβριηλίδης, οι άνθρωποι αυτοί είναι κυρίως νέοι επιχειρηματίες, που ίσως έχουν πραγματοποιήσει κι άλλες επενδύσεις σε ακίνητα, κυρίως στη χώρα καταγωγής τους, και επιθυμούν να αποκτήσουν και κάποιο εξοχικό στον ευρωπαϊκό Νότο. Γνωρίζουν την Ελλάδα μέσω κάποιας επίσκεψής τους στο παρελθόν για διακοπές και, στο πλαίσιο αυτό, αφού εξετάσουν τα θεμελιώδη δεδομένα της χώρας και της οικονομίας, αποφασίζουν να επενδύσουν. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η στόχευσή τους είναι διαφορετική από εκείνη των μεγαλύτερων σε ηλικία, καθώς επιλέγουν ακίνητα με βάση τα επενδυτικά τους χαρακτηριστικά, δηλαδή το εισόδημα που μπορούν να τους αποφέρουν και τις υπεραξίες που μπορούν να καταγράψουν σε βάθος χρόνου.

«Με το μυαλό»

«Οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν με το μυαλό και όχι τόσο με την καρδιά. Ενδιαφέρονται για την απόδοση του ακινήτου και γι’ αυτό προτιμούν σχεδόν αποκλειστικά νεόδμητες κατασκευές σε συγκροτήματα με πισίνες, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με καλές υποδομές και ευκολία πρόσβασης μέσω αεροπλάνου. Τα νησιά του Ιονίου και η Κρήτη αποτελούν βασικούς προορισμούς για τους εν λόγω αγοραστές», καταλήγει ο κ. Γαβριηλίδης.

parapolitika.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή