27 Ιανουαρίου, 2023

“Βόμβα” στον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

Με το… κιάλι θα βλέπουν, πλέον, οι Έλληνες τα νησιά, αφού το κόστος μετακίνησης, διαμονής και διατροφής σε Κυκλάδες, Σποράδες, Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο, εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα επίπεδα για τα μικρομεσαία εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, περίπου το 20% των ετήσιων διανυκτερεύσεων στη χώρα μας γίνεται από Έλληνες κι ένα μεγάλο μέρος αυτής της τουριστικής κίνησης στρέφεται παραδοσιακά στο Αιγαίο.

Τι γίνεται όμως μετά από τις αλλαγές στο ΦΠΑ; Ηδη «τρέχουν» αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά, που πλέον υπάγονται σε ΦΠΑ 23% αντί 13%, ενώ από την 1η Οκτωβρίου και τα ξενοδοχεία- σε όλη τη χώρα- εκτοξεύονται από το 6% στο 13%.

Το κακό είναι ότι στα νησιά του Αιγαίου οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού ως τώρα ίσχυαν μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τα ξενοδοχεία επιβαρύνονταν με 6,5% π.χ. στις Κυκλάδες ο ΦΠΑ ήταν 5%. Ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα η εστίαση ήταν στο 13% π.χ. στην Κω ήταν στο 9%. Ενώ η διασκέδαση στην υπόλοιπη Ελλάδα επιβαρυνόταν με 23% π.χ. στη Σκόπελο ήταν στο 19%.

Όλα αυτά παύουν να ισχύουν και από την 1η Ιουνίου του 2016 σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου- εκτός από τα απομακρυσμένα που θα χάσουν το ειδικό καθεστώς τον Ιανουάριο του 2017- θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των πολύ φτηνότερων τουρκικών ακτών, τους Ισπανούς που διατηρούν ΦΠΑ 10% στα ξενοδοχεία τους, τους Πορτογάλους με 6% στη διαμονή, τους Κροάτες με 13% σε ξενοδοχεία και εστίαση.

 Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εγχώρια τουριστική βιομηχανία κινδυνεύει να χάσει μεγάλος μέρος της πίτας των περίπου 96 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων σε ετήσια βάση, που της αναλογεί ως τώρα.

Κι αν οι ξένοι τουρίστες μπορεί να αντέχουν ακόμα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Έλληνες, οι οποίοι θα έχουν περάσει έναν ακόμα σκληρό φορολογικό χειμώνα, με «βροχή» φόρων αλλά και νέο γύρο μείωσης μισθών και συντάξεων.

Σημειωτέον ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων έχει βυθιστεί στο 72% του μέσου όρου της Ε.Ε. από 94% στην αρχή της κρίσης!

iefimerida.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *