27 Ιανουαρίου, 2023

“Κολλημένες” τουριστικές επενδύσεις ύψους 1,5 δισ.

Μια σειρά από σύνθετα τουριστικά καταλύματα πολλών αστέρων από άκρη σε άκρη της χώρας, συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σκαριά, περιμένοντας τόσο να ολοκληρωθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, όσο και να σταθεροποιηθεί το πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Τουρισμού, ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα στην Κέρκυρα (στην περιοχή Άγιος Στέφανος- Μπενίτσες), στη Μήλο (Αμμουδαράκι), στην Ίο (Χερσόνησος Διακοφτό- Κουμπάρα), ενώ, όπως επισημαίνει στο Capital.gr η τέως υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υπογραφή της Κ.Υ.Α. για ένα ακόμη σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στην Κέρκυρα, στην τοποθεσία Κάτω Κορακιάνα.

Την ίδια ώρα, σε επεξεργασία και στη διατύπωση γνωμοδοτήσεων από τις συναρμόδιες υπηρεσίες επί των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται η κατασκευή έξι ακόμη σύνθετων καταλυμάτων σε Αττική (Αστέρια Γλυφάδας), Σύρο (θέση Λαγούδια- Χαρασώνας), στη Μεσσηνία (παραλία Βελλίκας), στην Κορινθία (νησί Μαρέζα), στη Μαγνησία (Νηές) και στην Ήλιδα (θέση Δουναίϊκα).

Όπως αναφέρει επίσης η τέως υπουργός Τουρισμού, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) στη Μεσσηνία στο Costa Navarino (η  επόμενη φάση του επενδυτικού σχεδίου της ΤΕΜΕΣ έχει προϋπολογισμό ύψους 250 εκατ. ευρώ για την επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων), ενώ αναμένεται και η κατάθεση φακέλου για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος στο τμήμα της Πύλου. Σε φάση επεξεργασίας βρίσκεται ακόμη η πρόταση της δημιουργίας Π.Ο.Τ.Α. στη Φθιώτιδα (στην περιοχή Λοκρός).

Η άνοδος του τουρισμού που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται πως έχει “τονώσει” το ενδιαφέρον επιχειρηματιών για επενδύσεις στον τουριστικό χώρο, προσβλέποντας όχι τόσο στην κατηγορία του all inclusive, αλλά στην προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου με τη δημιουργία των κατάλληλων τουριστικών υποδομών πέραν των ξενοδοχειακών μονάδων (όπως για παράδειγμα γηπέδων, μαρίνων και σπα).

Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπουν και τα “αγκάθια” στο δρόμο των τουριστικών επενδύσεων, που μπλοκάρουν την τελική τους υλοποίηση. Η έλλειψη ρευστότητας και η κρίση στην οικονομία -και στο χώρο των κατασκευών ειδικότερα- έχει “παγώσει” πολλά επενδυτικά σχέδια. Για παράδειγμα, το φιλόδοξο project στην περιοχή Βρόσκοπος από την Dolphin Capital Investors  έχει μείνει στον αέρα μετά την αποχώρηση της Amanzoe.

Ακόμη και οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες καλά κρατούν. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός πως έχει εκδοθεί άδεια δόμησης για την επένδυση του Ελληνοκαναδού επιχειρηματία Πέτρου Ηλιόπουλου στη Λακωνία (περιοχή Χρυσοβίτσα- Πλατάνα)  για τη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, οι πληροφορίες λένε πως όταν ο ίδιος επεχείρησε να συναντηθεί με κορυφαίο υπουργό της απελθούσας κυβέρνησης σε παραγωγικό υπουργείο, τελικά δεν έγινε δεκτός.

capital.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *