12 Οκτωβρίου, 2024

Περιοχές natura και υγρότοποι στις Κυκλάδες στο στόχαστρο του ΤΑΙΠΕΔ

Περιοχές χαρακτηρισμένες και προστατευόμενες ως περιοχές natura ή χαρακτηρισμένες ως υγρότοποι, φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν για να “ρεφάρει” η χώρα οικονομικά. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσει την πώληση 8 περιοχών στις Κυκλάδες μεταξύ των οποίων είναι και η Μήλος. Ως γνωστόν περιοχή natura, έχει χαρακτηριστεί μέγαλο μέρος της νοτιοδυτικής πλευράς του νησιού ενώ, υγρότοποι είναι οι περιοχές της Αχιβαδόλιμνης και τα Φραγκομνήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν τα ακόλουθα:

Οκτώ περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας σε Νάξο, Μήλο, Άνδρο, Πάρο και Αντίπαρο ανέλαβε να ξεπουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ μετά από πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης.
Όπως καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να διαχειρίζεται και να εκποιεί 8 περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας:
– 4 περιοχές υγροτόπων σε Νάξο, Μήλο και Άνδρο που βρίσκονται εντός ορίων περιοχών Natura 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, από τις οποίες οι 3 και εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας -περιοχών σημαντικών για τα Πουλιά)
– 1 υγρότοπο στη Νάξο που έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής
-3 περιοχές υγροτόπων σε Πάρο –Αντίπαρο που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι ως μικροί νησιωτικοί υγρότοποι.

Για τη μία μάλιστα από τις περιοχές αυτές, τις Λίμνες Αγίου Προκοπίου, έχει ξεκινήσει διαδικασία προκαταρκτικής ενημέρωσης υποψήφιων επενδυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας , με προτεινόμενες χρήσεις: ξενοδοχειακό συγκρότημα, εξοχικές κατοικίες, εμπορικές χρήσεις και  συντελεστής δόμησης 0,2 (σε περιοχή που καλύπτεται κατά 76-95% από τον Οικότοπο προτεραιότητας Νο 1150: Παράκτιες λιμνοθάλασσες).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση ακόμα και με τον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου Ν. 3986/2011, αφού  σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 «δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, τα οποία εμπίπτουν στο σύνολό τους σε οικότοπους προτεραιότητας και σε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης ή προστασίας της φύσης».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή