23 Μαΐου, 2024

Η παρουσίαση της Μηλέϊκης κουζίνας στο 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας στη Σίφνο (Photos)

Βούλιαξε η Σίφνος από κόσμο και ομάδες από ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου να συμμετέχουν στο  15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Η Μακεδονία, η Κρήτη, η Ήπειρος, η Ορεστιάδα και πλήθος ατόμων, συναντήθηκαν στην γραφική Σίφνο, παρουσιάζοντας τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές τοπικές γαστρονομικές δημιουργίες.

Δυνατή η παρουσία του περιπτέρου της Μήλου στο 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές». Με πλήθος από γλυκές και αλμυρές λιχουδιές έδωσε το δικό της παρόν η Μήλος στο 15ο  γαστρονομικό φεστιβάλ στη Σίφνο.

Συγκεκριμένα, εκτός των άλλων παρουσίασαν το, τρόπο παρασκευής για το γλυκό κουφέτο, ένα μοναδικό σε γεύση και λεπτότητα γλυκό που παρασκευάζεται στο νησί, όπου το συνέχεια πρόσφεραν στους επισκέπτες. Επιπλέον, παρουσίασαν το λαδοτύρι Μήλου, παξιμάδια, καρπουζόπιτα και Μηλέϊκο κρασί. Το Σάββατο , τελευταία μέρα για το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας, η ομάδα της Μήλου  προσφέρει μερικά από τα τοπικά της προϊόντα της.

Μέσα από αυτήν τη γαστρονομική συνάντηση, η Μήλος γίνεται γνωστή όχι μόνον για τις φυσικές της ομορφιές, για την παραδειγματική φιλοξενία και για την ιστορική της αξία στο διάβα των αιώνων, αλλά και για τα γευστικότατα πιάτα που με απλά υλικά, ανεβάζουν πολλά level την Μηλέϊκη κουζίνα.

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γαστρονομία της Μήλου είναι η παράδοση, το χρώμα, η ποιότητα, η φαντασία και εφευρετικότητα στο να συνδυάζουν απλά και λίγα υλικά, μετατρέποντάς τα σε απολαυστικά πιάτα.

Είναι αλήθεια και πρέπει να γίνει γνωστό, ότι στη Μήλο υπάρχει αυτό που όλοι λέμε «καλό φαγητό», με υψηλή ποιότητα υλικών.

Μαεστρία (σε κάθε τομέα αλλά ιδιαίτερα στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική), είναι να μπορείς να δημιουργείς πιάτα με λίγα και απλά-ποιοτικά υλικά. Το να παρασκευάσει ένας σεφ πιάτο με πλήθος υλικών και αρωματικών, μπορεί να αρέσει, αλλά το να παρασκευάσεις πιάτα που αγγίζουν πολλές φορές γκουρμέ  (gourmet) καταστάσεις, με λίγα και απλά υλικά, αυτό ονομάζεται τέχνη.

Η διαφορά, στην περίπτωση της Κυκλαδίτικης κουζίνας γενικά, αλλά ειδικότερα της Μήλου, είναι ότι εδώ, υπάρχει ταυτότητα. Υπάρχουν χαρακτηριστικά που δηλώνουν τον τόπο καταγωγής, τον τρόπο παρασκευής και την επιλογή των υλικών στα πιάτα και τα γλυκίσματα.

Η καρπουζόπιτα της Μήλου, το γλυκό κουφέτο, το ιδιαίτερο τυρί, τα πιταράκια, κι ένα σωρό άλλα, είναι καθαρά Μηλέϊκη κουζίνα. Μπορεί οι γνωστοί σεφ να έχουν πάρει τη συνταγή και να την έχουν παρουσιάσει στις τηλεοράσεις, δεν έχουν όμως την ίδια γεύση και νοστιμιά όπως γίνονται εδώ στη Μήλο, και ο λόγος είναι ότι είτε χρησιμοποιούν διαφορετικά υλικά, είτε προσθέτουν υλικά που διαφοροποιούν τη γεύση.

Να πούμε στο σημείο αυτό, ότι τη Μήλο εκπροσώπησε ο Δήμος Μήλου, ενώ το περίπτερο πλαισιώθηκε από τους Συλλόγους του Τριοβασάλου, του Π. Τριοβασάλου και του Συλλόγου Γυναικών Μήλου.  Στο Φεστιβάλ παρευρέθηκαν επίσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, η Έπαρχος Μήλου κυρία Ε. Χωριανοπούλου και ο Δήμαρχος Μήλου κ. Εμμ. Μικέλης.

Παράλληλα η χορευτική ομάδα Μήλου με παραδοσιακές ενδυμασίες, παρουσίασε με μοναδικό τρόπο παραδοσιακούς χορούς χαρίζοντας μερικές όμορφες στιγμές χαλάρωσης στους παρευρισκόμενους.

Τέλος, ένα μεγάλο μπράβο και τα θερμά μας συγχαρητήρια στα άτομα του περιπτέρου της Μήλου, για το κουράγιο, τη δύναμη, το μεράκι και τον κόπο που έβαλαν για τη συμμετοχή τους στο 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας.

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή