29 Ιανουαρίου, 2023

Παγκόσμια ημέρα Ναυτιλίας 2016: Απαραίτητη για τον κόσμο

Ένα μήνυμα από τον Kitack Lim Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ

Σε έναν κόσμο όπου ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει ξεπεράσει τα επτά δις και πρόκειται να διπλασιαστεί σε πολλά αναπτυσσόμενα κράτη μέχρι το έτος 2050, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σχεδόν πρωτοφανείς.

Οι απειλές που αφορούν σε συγκρούσεις, τρομοκρατικές ενέργειες, μαζική μετανάστευση, ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή και νερό,στη κλιματική αλλαγή και στην διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους «έχοντες» kol τους «μη έχοντες» φαντάζουν μεγάλες.

Την περασμένη χρονιά είχαμε δύο επιτεύγματα ορόσημα; την υιοθέτηση της Ατζέντας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030 και την συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Όπως ανέφερε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-,Μοοη, κατά την επίσκεψη του στον ΙΜΟ τον Φεβρουάριο αυτού του έτους, «Αυτές αποτελούν νίκες ya τους λαούς του κόσμου, και ϋριάμβους τηςπολυμέρειας».

Η Ναυτιλία και ο ΙΜΟ, έχουμε έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε ώστε αυτή η ορμή που έχει δημιουργηθεί από αυτές τις συμφωνίες, να μετατραπεί σε απτή βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που υπηρετούμε.

Στην σημερινή οικονομία, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται στα πλοία για την μεταφορά εμπορευμάτων, καυσίμων, τροφίμων, αγαθών και προϊόντων τα οποία έχουν ανάγκη, Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιάτου διεθνούς εμπορίου και των παγκόσμιων αγορών,

Τα πλοία ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο τεχνολογικά προηγμένα, τόσο εκλεπτυσμένα και ποτέ δεν μετέφεραν τέτοιες ποσότητες φορτίου, ποτέ δεν ήταν ασφαλέστερα και τόσο φιλικά προς το περιβάλλον, όσο είναι σήμερα. Αυτό οφείλεται στον παγκόσμιο στόλο και στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό που αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο ναυτικούς, που εισάγουν και εξάγουν αγαθά σε τέτοια κλίμακα, που καθιστούν τον σύγχρονο κόσμο βιώσιμο.

Αλλά εάν τα οφέλη από την παγκοσμιοποίηση πρέπει να καταμεριστούν με ισότητα, όλες ol χώρες θα πρέπει να παίξουν έναν πλήρη και ενεργό ρόλο στην Ναυτιλία.

Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η εργασιακή απασχόληση, η ευημερία και η σταθερότητα μπορούν να ενισχυθούν μέσω του αναπτυσσόμενου θαλάσσιου εμπορίου, μέσω της βελτίωσης των λιμενικών υποδομών και της αποτελεσματικότητας τους καθώς και μέσω της προώθησης του ναυτικού επαγγέλματος – ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η δουλειά του ΙΜΟ συνίσταται στο να πραγματοποιεί μία ισχυρή συνεισφορά σε όλους αυτούς τους τομείς.

Το θαλάσσιο εμπόριο φέρνει οφέλη σε όλους μας μέσω της ανταγωνιστικότητας των ναύλων. Το κόστος μεταφοράς στην τιμή ραφιού ενός καταναλωτικού προϊόντος είναι αμελητέο για ένα προϊόν που μεταφέρεται μέσω της θάλασσας. Με την εντυπωσιακή της περιβαλλοντική επίδοση, η ναυτιλία αποτελεί επίσης ένα οδηγό της «πράσινης ανάπτυξης».

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι εξαρτώμενη της συνεχούς οικονομικής αποδοτικότητας των ναυτιλιακών μεταφορών. Τα οικονομικά και κανονιστικά κίνητρα θα ενθαρρύνουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία να επενδύσει σε «πράσινες τεχνολογίες», οι οποίες δεν είναι μόνο ευεργετικές για το περιβάλλον, αλλά μπορούν να οδηγήσουν και σε μείωση του κόστους μακροπρόθεσμα, Η διαθεσιμότητα του χαμηλού κόστους και του αποτελεσματικού θαλάσσιου εμπορίου, έχει βοηθήσει να γίνει εφικτή η δραματική βελτίωση των παγκόσμιων συνθηκών διαβίωσης, ειδικά σε αναδυόμενες οικονομίες, όπου έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνθρωποι έχουν βγει από την οξεία φτώχεια τα τελευταία χρόνια.

Όπως πολύ δίκαια αναφέρεται στο θέμα της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας γα το έτος 2016, η ναυτιλία είναι απαραίτητη για τον κόσμο – και πρόκειται να παραμείνει κεντρικός παράγοντας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, καθώς πραγματοποιούμε την αναπόφευκτη μετάβαση προς μία εποχή καθαρής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτό είναι ένα μήνυμα που χρήζει και αξίζει ένα ευρύτερο κοινό. Σχεδόν ο καθένας στον σύγχρονο κόσμο βασίζεται σε ένα βαθμό στην ναυτιλία – αλλά πολλοί λίγοι το γνωρίζουν. Εγώ σίγουρα θα βάλω τα δυνατά μου να μεγεθύνω αυτό το μήνυμα κατά τη διάρκεια του έτους και παροτρύνω όλους όσους εμπλέκονται σε αυτήν την ζιυτικής σημασίας βιομηχανία να με ακολουθήσουν στην διάδοση των νέων, ότι δηλαδή η ναυτλία είναι απαραίτητη για τον κόσμο.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *