7 Φεβρουαρίου, 2023

Ούτε οι Γερμανοί ακολουθούν το πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων που προτείνει ο κ. Δαμουλάκης

Την πλήρη αντίθεση της με το πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων του δημάρχου κ. Δαμουλάκη το οποίο ανέπτυξε σε συνέντευξη του στην  «Κοινή Γνώμη» της Σύρου διατυπώνει η Ριζοσπαστική Συσπείρωση για τη Μήλο . To πλήρες κείμενο έχει ως εξής :

Διαβάσαμε με προσοχή όσα ισχυρίζεται ο Δαμουλάκης στην εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” ως απάντηση στο άρθρο τριών μελών μας για τα στερεά απορρίμματα, και θέλουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας για τα θέματα που έθιξε ο Δήμαρχος.
1. Το ότι ο χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) είναι εστία ρύπανσης είναι δεδομένο. Σε τίποτα δεν αλλάζει την εστία της ρύπανσης η περίφραξη. Το σκέπασμα με χώμα απλώς κρύβει το πρόβλημα. Τα στραγγίσματα από τα σκουπίδια εξακολουθούν να πηγαίνουν στο υπέδαφος και στους γύρω χώρους. Φυσικά, περίφραξη και χώμα δεν προφυλάσσουν από την επιβολή προστίμων. Οι ΧΑΔΑ είναι παράνομοι.
2. Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) αποτελούσε μεταβατικό στάδιο για ορισμένο χρονικό στάδιο για λίγα χρόνια, μέχρι τον σχεδιασμό της τελικής επεξεργασίας των απορριμμάτων. Άρα η εξαγγελλία ΧΥΤΑ στο τέλος της θητείας δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Όσον αφορά την διαχειριστική επάρκεια, ο Δήμος αν ήθελε θα μπορούσε να εκτελέσει το έργο ΧΥΤΑ μέσω Περιφέρειας.
3.  Η ανακύκλωση με τους μπλε κάδους είναι ένα σύστημα που έχει φτάσει στα όριά του.
4. Το σύστημα, που από ό,τι φαίνεται με τις δηλώσεις του υιοθετεί ο Δήμαρχος, με τους υπόγειους κάδους, παραπέμπει σε κεντρική διαχείριση σύμμεικτων απορριμμμάτων και σε μονάδες καύσεις και όχι σε διαλογή στην πηγή και σε αποκεντρωμένες μικρές φιλικές στο περιβάλλον μονάδες επεξεργασίας προδιαλεγμένων αστικών απορριμμάτων. Είναι φανερό ότι ο κ.Δαμουλάκης υιοθετεί ένα σχέδιο εντελώς αντίθετο με το δικό μας σχέδιο για επεξεργασία απορριμμάτων. Φαίνεται ότι προκρίνει ένα σχέδιο με μεγάλες μονάδες, με ακριβή τεχνολογία, που ούτε καν οι Γερμανοί στην χώρα τους δεν το ακολουθούν.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *