
Η αντίδραση της κοινωνίας και του Δήμου, είναι απολύτως εύλογη, διότι η περιοχή του Σαρακήνικου, είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που έχει σχηματιστεί ιστορικά από γεωλογικά και ηφαιστειακά φαινόμενα, με αποτέλεσμα η γεωμορφολογία και το ανάγλυφο της περιοχής με τα λευκά πετρώματα της, να την κατατάσσουν, σε μια από τις πλέον εξαιρετικού φυσικού κάλλους στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι φωτογραφίες της περιοχής του Σαρακήνικου, αποτελούν τα τελευταία χρόνια, το εξώφυλλο διεθνών τουριστικών περιοδικών, με αποτέλεσμα η Μήλος χάριν αυτού να καθίσταται ως νησί από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς.
Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι στο προταθέν Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) στα τέλη του 2023 από το Δήμο, κατόπιν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, υπήρχε σαφής πρόβλεψη προστατευόμενης ζώνης από τουριστικές εγκαταστάσεις σε απόσταση 150 μέτρων από τον αιγιαλό. Δυστυχώς το Υπουργείο αντί να προστρέξει να θεσμοθετήσει το συγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ, που διαθέτει τόσο την επιστημονική τεκμηρίωση, όσο και την ομόθυμη βούληση της τοπικής κοινωνίας, το έθεσε στο αρχείο, με το επιχείρημα ότι επίκειται η Ειδική Πολεοδομική Μελέτη (ΕΠΜ), στα πλαίσια πανελλαδικού προγράμματος του ΥΠΕΝ.
Το νομοθετικό αυτό κενό, έδωσε την ευκαιρία σε ποικίλους και ισχυρούς οικονομικούς επενδυτές να διεκδικήσουν την έγκριση οικοδομικών αδειών για πεντάστερα ξενοδοχεία, ακόμα και σε περιοχές εξαίρετου φυσικού κάλλους, περιοχές Νατούρα κλπ. Στη Μήλο κυριολεκτικά υπήρξε επιδρομή αιτήσεων (πάνω από δεκαπέντε) που διεκδικούν να οικοδομήσουν μεγάλες και πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αδιαφορώντας φυσικά τόσο για την περιβαλλοντική καταστροφή και την αλλοίωση του φυσικού τοπίου, όσο και για την έλλειψη αντίστοιχων υποδομών ή της φέρουσας ικανότητας του νησιού. Άλλωστε, οι συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης τουριστικοποίησης που καταλαμβάνει μοναδικά τοπία και οικοσυστήματα θα είναι δραματική για το περιβάλλον, αλλά και για ένα ισορροπημένο μοντέλο τουρισμού με ήπια και βιώσιμα χαρακτηριστικά. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Δημάρχου, το συγκεκριμένο συγκρότημα δεν είναι το μόνο που είναι υπό ανέγερση στο νησί, καθώς έχουν αδειοδοτηθεί κατασκευές και σε άλλες, τοπιακά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες, περιοχές.
Επειδή η συνέχιση αυτής της κατάστασης και κυρίως η έλλειψη θεσμοθέτησης χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, δημιουργεί ήδη ανεπίστρεπτες καταστροφές στη Μήλο και όχι μόνο,
ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Τζούφη Μερόπη
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων