Οι «γόπες» από τα αποτσίγαρα ποτέ δεν έγιναν δέντρα,μόνο ρύπανση προκαλούν

Καλοκαίρι, παραλία, θάλασσα, μπάνια, παιχνίδια με το νερό.  Αυτές είναι πρώτες σκέψεις-εικόνες που έρχονται στο μυαλό του καθένα, όταν μιλάμε για καλοκαίρι.

Ο περισσότερος κόσμος (αν όχι όλος), και κυρίως οι νέοι, περιμένουν υπομονετικά να περάσει ο χειμώνας και να έρθει τι άλλο το καλοκαίρι.

Από τις πρώτες κι όλας μέρες του καλοκαιριού, βρίσκουν την ευκαιρία να αφήσουν στην άκρη τους τέσσερις τοίχους του δωματίου τους, να πάρουν συνήθως τις ρακέτες του τένις, λίγο καφέ και να τρέξουν σε μια παραλία της αρεσκείας τους, για να περάσουν μερικές ευχάριστες ώρες.

Σε πολλούς από μας, «απαραίτητο αξεσουάρ» για την παραλία, είναι τι άλλο…? Ένα (τουλάχιστον) πακέτο τσιγάρα.

Μπορεί το τσιγάρο να μην προσφέρει απολύτως τίποτα σε όποιον το κρατά, απεναντίας μάλιστα, όπως όλοι ξέρουμε βλάπτει. Δυστυχώς όμως, οι βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου δεν σταματούν εκεί.

Όλοι έχουμε δει (για να μην πω το έχουμε πράξει), δεκάδες αποτσίγαρα «φυτεμένα» στην άμμο, παρατημένα από την παρέα που πριν λίγο απολάμβανε το θαλασσινό μπάνιο στην παραλία.

Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, η κίνηση αυτή, είναι μια τεράστια περιβαλλοντική βόμβα, η οποία απειλεί όχι μόνο τον άνθρωπο, αλλά τα πουλιά και τα ψάρια.

Οι γόπες των τσιγάρων, πέρα από τον τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν για τα μικρά παιδιά (τα οποία τις βλέπουν ως «παιχνίδι»), αποτελούν πηγή μόλυνσης των ακτών και των θαλασσών από το πλαστικό που περιέχει το φίλτρο, αλλά και λόγω των τοξικών ουσιών που υπάρχουν από την επεξεργασία των φίλτρων καπνού στο τσιγάρου.

Παράλληλα, τα αποτσίγαρα όσο κι αν δεν το πιάνει το μάτι, αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους – αν όχι τον μεγαλύτερο –  μεγαλύτερο, όγκο σκουπιδιών στις παραλίες. Όλα αυτά είναι εύκολο να τα επαληθεύσετε, κάνοντας την απλή κίνηση να μπείτε σε site που έχουν ερευνήσει το θέμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι Έλληνες καπνιστές, «παράγουν» κάθε χρόνο κοντά στα 22 δισεκατομμύρια (3.500 τόνους) αποτσίγαρα.

Κι επειδή, το νόμισμα έχει δύο όψεις, κι η ζυγαριά δεν γέρνει πάντα από τη μια πλευρά, στην περίπτωση λοιπόν των αποτσίγαρων (αλλά πολλές φορές και των ατομικών μας σκουπιδιών), δεν φταίει η κάθε Δημοτική Αρχή, για το χάλι.

Αποκλειστική ευθύνη στην περίπτωση αυτή, έχομε όλοι εμείς. Από την πλευρά του ο κάθε Δήμος και στην περίπτωση μας ο Δήμος Μήλου, έχει τοποθετήσει στις παραλίες κάδους απορριμμάτων.

Ο καθένας νομίζω μπορεί να πάρει ένα ποτηράκι παραπάνω, να βάλει λίγο νερό και να το χρησιμοποιεί ως τασάκι στην παραλία. Έτσι είναι εύκολο φεύγοντας, να κάνει πέντε-δέκα βήματα παραπάνω, και να πετάξει τις «γόπες του» στον πλησιέστερο κάδο.

Άλλωστε, τέτοιες μικρές κινήσεις δείχνουν και τον επίπεδο ενός λαού. Μην μας κακοφαίνεται όταν οι κατά άλλα αγαπητοί τουρίστες έρχονται στο νησί και φεύγοντας κάνουν λόγο για παρατημένα μας σκουπίδια.

Η φωτογραφία δείχνει με πολύ έξυπνο τρόπο τι δεν πρέπει να κάνουμε με τα αποτσίγαρα που «παράγουμε». Ίσως οι κοινωνικοί φορείς του νησιού, αλλά κι ο Δήμος Μήλου, να τοποθετήσουν τέτοιες πινακίδες (χαμηλό εξάλλου το κόστος), υπενθυμίζοντας έτσι στους λουόμενους, ότι μέχρι σήμερα, ποτέ και καμία «γόπα» τσιγάρου δεν φύτρωσε και δεν έγινε δάσος.

 

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ