Ο κορωνοϊός “χτυπά” τον τουρισμό

Πρώτα θύματα ήταν οι ασιατικές χώρες, πλέον όμως το κύμα μαζικών ακυρώσεων πλήττει και την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, το 2019 έφτασαν περίπου 200.000 τουρίστες και φέτος αναμένονταν τουλάχιστον 250.000.

Μπορεί το ποσοστό να είναι μικρό, είναι όμως κρίσιμο, καθώς οι Κινέζοι ταξιδεύουν σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (κυρίως τον χειμώνα, όταν και έχουν τις διακοπές της πρωτοχρονιάς). Επίσης οι Κινέζοι ξοδεύουν περισσότερα κατά τις διακοπές τους από όσα ξοδεύουν, κατά μέσο όρο, οι τουρίστες από την Ευρώπη.
Σαντορίνη: «Ντόμινο» ακυρώσεων
Από τους Κινέζους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, το 90% καταλήγει στη Σαντορίνη.
Το νησί καταγράφει ήδη ένα «ντόμινο ακυρώσεων», όχι μόνο από την Κίνα αλλά από τουρίστες από τον υπόλοιπο κόσμο, που ακυρώνουν το ταξίδι τους όταν μαθαίνουν ότι στη Σαντορίνη υπάρχουν Κινέζοι.
Από τους 3.000 Κινέζους που αναμένονταν αυτή την περίοδο, ούτε 1.000 δεν έχουν φτάσει στο νησί.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει τα δρομολόγια προς τη Σαντορίνη, προκαλώντας προβλήματα στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του νησιού.

Τοπικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα χάσουν το 10% των φετινών τουριστικών εσόδων, γεγονός που έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την τοπική οικονομία: εμπόριο, μεταφορές, υπηρεσίες.

Οι ακυρώσεις αγγίζουν το 60-70% για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όμως αυτές οι ακυρώσεις θα φτάσουν και το 100% τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο, διότι έχει σταματήσει η χορήγηση βίζας από τις προξενικές αρχές. Οι πελάτες οι οποίες θέλουν να ταξιδέψουν στη Σαντορίνη ρωτούν τα ξενοδοχεία εάν έχουν κρατήσεις από Κινέζους. Διότι αν υπάρχουν Κινέζοι δε θέλουν να έρθουν στο ίδιο ξενοδοχείο και να μείνουν στη Σαντορίνη.»

Αντώνης Ηλιόπουλος
πρόεδρος ξενοδόχων Σαντορίνης
Euronews
SHARE